- Dolors Comas d'Argemir Cendra
- Diana Marre Cifola
- Antonia Arreciado Marañón
- Beatriz San Román
- Blanca Deusdad Ayala
- Bruna Álvarez Mora
- Carla Aguilar Cunill
- Carlos Alonso Chirinos
- Carmina Puig Cruells
- Cilia Willem
- Jesús V. Cobo
- María Offenhenden
- Maria-Antònia Martorell-Poveda
- Mireia Roca Escoda
- Mònica Gelambí Torrell
- Montserrat Soronellas Masdeu
- Natalia Alonso Rey
- Núria Araüna Baro
- Paola Galbany Estragues
- Ramona Torrens Bonet
- Tomasa Báñez Tello
- Xavier Roigé Ventura
- Yolanda Bodoque Puerta
- Yolanda Tortajada
Dolors Comas d'Argemir (Investigador principal URV)
Doctora per la Universitat de Barcelona (1978). Catedràtica d'universitat. Ha fet estades post-doctorals a l'École des Hautes Études en Sciences Socials i al Laboratoire d'Antropologie Social (París), i al Goldsmiths College (Londres). Entre 1986 i 1990 va participar en el Grup Internacional sobre Transició Social, dirigit pel Dr. Maurice Godelier.
Les seves recerques inicials es van centrar en els canvis en la casa pagesa des de la perspectiva del parentiu, l'antropologia econòmica i l'ecologia política, amb treball de camp en diferents indrets del Pirineu. També va fer recerques sobre gènere, dones i treball. D'aquesta etapa són fruit els llibres Trabajo, género y cultura. La construcción de desigualdades entre hombres y mujeres (1995), Antropología económica (1998) i Andorra, una economia de frontera (2003).
Entre 1995 i 2012 va participar en l'activitat política com a regidora de l'Ajuntament de Tarragona, Diputada del Parlament de Catalunya i consellera del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i actualment, presideix la Fundació Nous Horitzons. Des d'aquesta doble vessant, acadèmica i política, ha estat treballant sobre el dret a cuidar i a ser cuidat, la violència contra les dones, les polítiques públiques i els mitjans de comunicació, aplicant la perspectiva de gènere i l'anàlisi de les desigualtats socials. Actualment treballa sobre vellesa, situacions de dependència i necessitats de cura, i coordina un equip de recerca sobre la participació dels homes en la cura de llarga durada.
Diana Marre Cifola (Investigador principal UAB)
Doctora en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona (2000) amb premi extraordinari de doctorat. Ha estat investigadora predoctoral, postdoctral i sènior en diversos projectes de recerca autonòmics, estatals, europeus i internacionals.
Des de 2007 ha estat Investigadora Principal de tres projectes I+D amb seu a la Universitat Autònoma de Barcelona adreçats als estudis de l'adopció, l'acolliment, la infància i la família, finançats; també directora del Grup de Recerca AFIN (Infàncies, Famílies). Ha estat investigadora i Directora de l'Àrea d'Adopcions i Circulacions de Menors de l'Institut d'Infància i Món Urbà de Barcelona (2006-2008), investigadora Ramón y Cajal (2008-2010), i coordinadora de Màster i Doctorat (2011-2012) al Departament d'Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Actualment, des del 2010, és professora titular, vicedegana d'Estudis de Grau (2012, de la Facultat de Lletres de la mateixa Universitat, directora del Grup d'Investigació AFIN, del SGR AFIN i membre de la Red Iberoamericana de Estudios de Postgrado en Infancia y Juventud (RedInJu).
Ha dirigit tres tesis doctorals sobre adopció internacional -totes amb Cum Laude i dues amb menció de Doctorat Europeu- i quinze treballs finals de màster des de 2008, a més està dirigint altres tesis doctorals i treballs finals de màster al voltant de les mateixes temàtiques: família, infància, gènere.
Doctora en Ciències Infermeres per la Universitat de Barcelona (2013), amb la tesis "Identidad profesional enfermera: construcción y desarrollo en los estudiantes durante su formación universitaria". Màster en Ciències de la Infermeria, per la Universitat Rovira i Virgili (2009) i llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Autònoma de Barcelona (2001), a més és Diplomada en Infermeria per la mateixa universitat (1989).
Actualment és professora del Departament d'Infermeria de la Universitat Autònoma de Barcelona, fa classes en estudis de Grau, Postgrau i Màster.
Té experiència professional com a infermera de més de 15 anys, compaginada amb la formació i la docència. És membre de la Red Iberoamericana de Investigación en Educación en Enfermería (RIIEE), des del 2013 i col·labora en el projecte "Desarrollo del pensamiento reflexivo y crítico en los estudiantes de enfermería: situación de Iberoamérica". Forma part del grup AFIN i participa en un projecte financiat per l'Escola Universitaria d'Infermeria de la Universitat de Barcelona i en el projecte "Homes cuidadors. Experiències i percepcions dels professionals d'infermeria masculins sobre el valor del treball de la cura".
Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universidad Complutense de Madrid, ha treballat com a periodista especialitzada en divulgació científica i temes socials durant més de 10 anys. El 2007 s'incorpora al Grup de Recerca AFIN, on comença la seva trajectòria investigadora al voltant de la família, la infància, l'adopció i l'acolliment.
Paral·lelament, des de 2009, desenvolupa una intensa activitat com a docent en seminaris i jornades formatives per a professionals de l'ensenyament i famílies. L'abril de 2013 defensa la seva tesi doctoral al Departament de Psicologia Social de la UAB, per la qual obté la qualificació de Cum Laude.
Doctora en Sociologia per la Universitat de Barcelona (2002). Llicenciada en Geografia i Història, especialitzada en antropologia cultural (UB, 1989). Va ser becària postdoctoral Fulbright en les universitats de Boston i Harvard (2003).
El 2009 va guanyar el XII Premio Batec per a la Investigació i la Innovació Educativa, amb l'obra Inmigrantes en las escuelas (2009).
És professora a la Universitat Rovira i Virgili des de 2009 i editora del Special Issue Journal of Social Service Research (2016) sobre envelliment i crisi econòmica. A més coordina el Màster Interuniv. de Antropología Médica y Salud Global, des de 2016. Ha participat en el projecte COST Action IS1102 Social services, welfare state and places (2011-2016); a més és investigadora en el projecte COST Action IS1402 Ageism, a multi-national interdisciplinary perspective. És membre de la Cátedra de Vivienda i de la Cátedra UNESCO del Diálogo Intercultural Mediterráneo, de la URV.
Les seves línies d'investigació es basen en l'envelliment, la cura, l'edatisme i l'exclusió social; les noves tecnologies aplicades als serveis socials; l'educació i l'alumnat immigrant; el multiculturalisme i el gènere; els serveis socials i l'estat del benestar; models d'habitatge per a gent gran; i el co-housing.
Llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona (2000) i en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Autònoma de Barcelona (2011), amb premi de llicenciatura. Membre del Grup de Recerca AFIN des del 2009. El 2010 va obtenir la IIa. Beca Maria Verger de la Regidoria de Polítiques de Gènere de l'Ajuntament de Terrassa (Barcelona), on va realitzar el treball d'investigació: "Maternitat i paternitat a Terrassa: passat i present", que va suposar l'inici de la investigació en maternitats, la qual va continuar amb la realització del Màster en Investigació Etnogràfica, Teoria Antropològica i Relacions Interculturals (2012) a la Universitat Autònoma de Barcelona, amb el treball final de màster titulat: "Decideixo tenir una filla. La construcció cultural de la maternitat a Espanya i la seva vinculació amb les subjectivitats".
Actualment és becaria de Formació de Personal Universitari (FPU), atorgada pel Ministerio de Educación Cultura y Deporte del Govern d'Espanya.
És llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració, Universitat Pompeu Fabra, 2004-2008 i ha realitzat el màster en Migracions i Mediació Social, Universitat Rovira i Virgili, 2008-2011.
Actualment és estudiant de doctorat al departament de Gestió d'Empreses, sota la direcció d'Ignasi Brunet Icart i Amado Alarcón Alarcón, amb la beca Martí Franquès.
És llicenciat en Antropologia Social i Cultural per la Universidad Católica del Perú, Lima (2002 - 2009); ha realitzat el màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2013-2015) amb un premi extraordinari de final d'estudis, per la Universitat Rovira i Virgili.
Actualment realitza el doctorat a la Universitat Rovira i Virgili en Antropologia i Comunicació.
Carmina Puig Cruells
Doctora en Antropologia Social i Cultural (URV, 2009) amb la tesis "La supervisión en la intervención social", ha obtingut el Premio Extraordinario de Doctorado.
És Llicenciada en Psicologia (Univ. Ramon Llull, 2000). Postgraduada en Counselling (Univ. Ramon Llull, 2001) i en Coaching Sistémico (UAB, 2009). Va realitzar el Màster en Antropologia de la Medicina i Salut internacional (URV, 2007).
Col·labora actualment amb institucions i entitats en programes de benestar social i salut. Ha estat professora visitant i investigadora en algunes universitats llatinoamericanes, com la Univ. Nacional de Rosario (Argentina), la Univ. Nacional de México o la Univ. de la Rep. de Uruguay, entre altres. Ha estat convidada a universitats espanyoles com Granada, Complutense de Madrid, Alacant i Saragossa.
Les seves línies d'investigació s'emmarquen en les practiques professionals i sistemes en la intervenció social; espais de supervisió i processos d'assessorament professional en equips de treball psicosocial i espais de millora i cura dels professionals.
Realitza tasques docents i d'investigació en Comunicació Audiovisual, experta en educació mediàtica, xarxes socials i interaccions online. Gestora de projectes europeus en investigació i desenvolupament. Actualment és editora principal de la revista especialitzada "Catalan Journal of Communication and Cultural Studies", indexada en Scopus.
Forma part del grup ASTERISC, el grup de recerca d'investigació en Comunicació del Departament d'Estudis de Comunicació, de la Universitat Rovira i Virgili.
És Doctor en Historia de les Ciències (2008), per la Universitat Autònoma De Barcelona, amb qualificació de Cum Laude. Màster en Historia de las Ciencias i Máster Europeo en Neurociencias Afectivas (Maastricht University / University of Firenze / University of Tel Aviv). Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Cantabria, el 1991. S'especialitza en Psiquiatria a l'Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelona).
Des del 2000 realitza tasques assistencials, docents i investigadores en el Servei de Salut Mental de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell (Barcelona).
Membre i co-fundador de diverses societats científiques locals i internacionals, participa també com co-fundador i participa en grups científics o ad hoc, sobretot en el Trabajo e Investigación en Salud Mental de la Mujer de la Sociedad Catalana de Psiquiatría y Salud Mental; també en el grup Insight Barcelona Research Group.
Actualment és professor associat del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal en la UAB i Máster de Psicopatalogía de Adultos. Ha tutoritzat també diverses tesis doctorals.
Doctora en Antropologia por la Universitat Rovira i Virgili (2017). Llicenciada en Antropologia, orientació sociocultural, per la Universitat de Buenos Aires, Argentina (2007) i Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili, (2012).
Entre 2005 i 2010 ha treballat en nombrosos projectes d'intervenció social dirigits a la població migrant resident a Itàlia.
Les seves àrees d'interès són: Antropologia de les migracions, de gènere i de la salut.
Maria-Antònia Martorell-Poveda
Professora Titular de la Universitat Rovira i Virgili al Departament d'Infermeria. Membre del Grup de Recerca Emergent Infermeria Avançada (SGR 2014), on lidera la línia de recerca: Infermeria Global: Salut, Societat i Cultura. Infermera i Doctora en Antropologia Médica (2009) amb una tesi de propera publicació per Grupo 5 (2015): "Recuerdos del corazón. Vivencias de cuidadores familiares de personas con Alzheimer".
Va rebre el Premi extraordinari de Doctorat per la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat professora/investigadora en diferents Universitats i Centres de Recerca com el Centro de Investigaciones y Estudios Superiores de Antropologia Social (CIESAS) de México, D.F., Universidad Autonoma del Estado de Morelos (Cuernavaca, Mèxic) i Instituto de Saúde Coletiva (UFBA).
En l'àmbit acadèmic ha estat Secretaria d'Escola Universitària d'Infermeria, Secretaria del Departament d'Infermeria i Directora del Departament d'Infermeria.
Actualment és Secretaria del Departament d'Infermeria i responsable per la Universitat Rovira i Virgili de la Red Iberoamericana de Enfermería. Ha estat membre investigador en diferents projectes, dels quals es poden ressaltar: The emotional distress of adolescents (Fundació Marató de TV3 2009-2012), Los malestares de los adolescentes (2009-2012) i La vida medicada. Políticas sanitarias, consumo de antidepresivos y mundos vitales de los jóvenes catalanes (MEYC-Ministerio de Economía y Competitividad de España, 2012).
És la Investigadora principal del projecte: "Demencia, experiencia subjetiva y calidad de vida. Una evaluación desde la perspectiva de la persona enferma y los modelos explicativos de salud", avaluat favorablement pel Comitè Ètic d'Investigació Clínica Hospital Universitari Sant Joan de Reus.
Ha dirigit dues tesis doctorals i diversos treballs de final de màster. Ha participat com a coordinadora de Treballs de Fi de Grau en el Programa d'Aprenentatge Servei (APS) de la Universitat Rovira i Virgili (2014-2015). A la seva recerca, s'ha centrat en la perspectiva de persones cuidadores i persones malaltes.
Obté la diplomatura de Treball Social a l'Escola Universitària de Treball Social de la Universitat de Barcelona, 2000. És llicenciada en Antropologia Social i Cultural, per la Universitat de Barcelona, 2003. Ha cursat el Postgrau en Antropologia Visual a la Universitat de Barcelona, 2006, i el Postgrau Tècnic en Integració Laboral a la Universitat Abat Oliva, 2008.
Realitza el Màster Oficial Investigació Etnogràfica, Teoria Antropològica i Relacions Interculturals a la Universitat Autònoma Barcelona, 2012.
Doctora per la Universitat Rovira i Virgili, amb menció de doctorat europeu, 2004, amb la tesi "Avaluació de les polítiques públiques des de la perspectiva de la teoria del gènere: una alternativa a la societat patriarcal".
Llicenciada en Dret, per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, 1996 i en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat de Barcelona, el 2001.
Doctora en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili (2002). Ha estat coordinadora de dos programes de màster al Departament d'Antropologia, de la URV (2007-2016).
Ha realitzat investigacions en l'àmbit de la família i el parentiu en el context dels mecanismes de reproducció i de transformació de les societats agràries i rurals, relacionat amb aquesta investigació ha publicat diferents articles i llibres. També estudia les migracions internacionals i l'impacte dels fluxos migratoris en contextos rurals. Ha participat en projectes sobre noves ruralitats i iniciatives de reagrarització i sobre la cura i desigualtats de gènere (actual).
Doctora en Antropologia por la URV ( 2017). Llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universidad de la República [Uruguai] (2008) i Màster en Migracions i Mediació Social per la Universitat Rovira i Virgili (2011), amb premi extraordinari de final d'estudis. El 2012 va obtenir una beca de l'IPEC (Institut de Patrimoni Etnològic de Catalunya, Generalitat de Catalunya) per a la realització de la recerca titulada "Migracions, objectes i memòries". Aquesta investigació va continuar la línia d'interès desenvolupada durant el Màster en Migracions. Durant el període 2010-2013 es va desenvolupar com a tècnica de suport a la recerca al Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social (URV).
Doctorada en Comunicació per la Universitat Rovira i Virgili, màster en Documental Creatiu i membre del grup de recerca Asteric. Ha participat a projectes d'investigació dedicats a l'estudi de les identitats culturals en les representacions audiovisuals i, particularment, el gènere i les relacions sexuals i afectives.
També s'especialitza en públics adolescents respecte l'ús dels mitjans digitals. Actualment participa en un projecte I+D (Memorias en segundo grado: posmemoria de la Guerra Civil, el Franquismo y la Transición Democrática en la sociedad española contemporánea) i dirigeix un LINE sobre Jocs. És la representant dels joves investigadors europeus (YECREA) en la secció de Gènere i Comunicació d'ECREA (Europan Communication Research and Education Association).
És doctora en Ciències Infermeres per la Universitat de Barcelona, en la temàtica Història de la Infermeria; titulada "Evolución de los cuidados enfermeros en el Hospital de l'Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet 1917-2010"
Diplomada en Infermeria per la Universitat Ramón Llull, 1998, llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona, 2001. Ha realitzat el Postgrau en Infermeria en Cures Intensives, a la Universitat Ramón Llull, 2006. Va adquirir també el Diploma d'Estudis Avançats en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona, 2007, amb el treball sobre maternitat "Embarazo y maternidad: etnografía del imaginario simbólico"
Publica a la Newsletter d'AFIN (2011-2012). Ha treballat en diferents hospitals (Barcelona, Paris, Brussel·les).
Dotada d'una beca postdoctoral, a Toronto. Actualment treballa en gènere, violència de gènere, el rol professional i l'evolució de la cura.
És Doctora en Antropologia Social i Cultural, per la Universitat Rovira i Virgili (2009). Diplomada en Treball Social (1989) i llicenciada en Antropologia Social (1999) por la Universitat Rovira i Virgili.
Va ser cap d'estudis de l'Escola Universitària de Treball Social de Tarragona, adscrita a la URV (1993-2001), experiència de més de 20 anys en la realització de diferents tasques de coordinació docent i gestió universitària.
Ha participat en projectes d'intervenció social, a València i Tarragona; també en la creació del Pla Estratègic i Agenda 21 de Reus, "Reus Demà" (2009-2010). Actualment, és membre de l'equip de Decanat de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili i responsable del Grau de Treball Social.
Les seves línies d'investigació són les migracions femenines; la cura i atenció a la dependència; els serveis socials; tercer sector; la política social; i l'exclusió social i la pobresa infantil.
Ha realitzat el Doctorat en Antropologia Social i Cultural, a la Universidad de Zaragoza, així com la llicenciatura. És professora a la mateixa universitat en assignatures de treball social i combina la docència amb tasques de treballadora social en centres institucionals.
Les seves línies d'investigació es relacionen amb el treball social, gènere i participació ciutadana; a més ha participat en projectes internacionals de cooperació universitària.
Ha coordinat el Grau de Treball Social a la Universidad de Zaragoza, ha estat vicepresidenta del Colegio de Trabajadores Sociales de Aragón i vocal del Consejo General de Colegios de Trabajadores Sociales de España.
És Doctor en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona.
Realitza tasques docents en Antropologia Cultural i les seves línies temàtiques de recerca són: els Museus etnològics; els museus locals, el patrimoni immaterial; la museïtzació de la memòria històrica; la casa i la família a Catalunya; historia de la família; i les transformacions de la família a Barcelona.
És Doctora en Antropologia Social i Cultural amb la tesis "Discursos y prácticas sobre salud reproductiva y sexual: los centros de planificación familiar", el 1996.
Les seves principals línies d'interès són: el gènere; la memòria biogràfica; les migracions femenines; la crisi de la reproducció social i les caravanes de dones cap a àrees rurals.
Ha realitzat estades d'investigació com a becària a París, Lisboa i Suïssa. A més ha estat professora convidada a la Universidad de Campinas, Brasil.
Com a docent ha treballat a la Universidad Católica de San Antonio de Murcia (1997-2001), a la Universitat Oberta de Catalunya i a la Universitat Rovira i Virgili (2002-actualidad).
Actualment participa en el projecte d'investigació d'homes cuidadors i en el projecte sobre iniciatives de reagrarització en les àrees rurals. Aquestes investigacions han derivat en publicacions a revistes especialitzades i capítols de llibres, participació a congressos i jornades nacionals i internacionals.
Doctorada en Comunicació, amb una tesis sobre la comunicació i la interacció en els centres penitenciaris.
És professora titular del departament d'Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, abans havia estat professora de la Universitat Ramón Llull, en la diplomatura d'Educació Social i en la Universitat de Barcelona i Lleida en Comunicació Audiovisual.
És chairwoman de la secció de Género y Comunicación de ECREA (European Communication Research and Education Association) i vicepresidenta de la mesa per la Diversidad en l'Audiovisual del Consell de l'Audiovisual de Catalunya. També ha estat coordinadora del màster de la Universitat Rovira i Virgili en Estudis de Gènere, Dones i Ciutadania (2010-2012)
Les seves línies d'investigació actuals se centren en la mediàtica del gènere; les minories ètniques; i la immigració i les seves conseqüències. Altres temes d'interès són la metodologia d'investigació, les desigualtats en l'accés als mitjans i la mediatització de la violència.