- PROFESSORAT
- comelles, josep maria
- DEUSDAD AYALA, BLANCA
- Gracia Arnaiz, Mabel
- MARTINEZ HERNÁEZ, ANGEL
- ROMANI ALFONSO, ORIOL
- vidal, fernando
- ZAFRA APARICI, EVA
- col·laboradors/es
- Bouso Saiz, jose carlos
- CASADÓ MARIN, LINA CRISTINA
- caylà buqueras, joan artur
- Correa Urquiza, Martín
- MARTORELL-POVEDA, MARIA ANTONIA
- PERDIGUERO GIL, ENRIQUE
Salut mental, etnopsiquiatria i psiquiatria transcultural, alimentació, estudis sobre addiccions, història de la ciència (antropologia, medicina i psiquiatria), estudis de drogues i processos de marginació, i salut internacional; són algunes del temes que es treballan en aquesta línea.
Josep Maria Comelles (Professor del DAC)
Josep Maria Comelles (Barcelona, 1949) és professor d'antropologia a Tarragona des de 1977, primer amb la UB i després amb la URV. Actualment és professor emèrit. És un dels fundadors de l'Escola de Tarragona, una de les zones de producció antropològica que, situada a la perifèria dels nuclis inicials de l'antropologia espanyola, va apostar per una construcció i desenvolupament de la disciplina des dels marges acadèmics, molt sovint transitant a través de fronteres acadèmiques i intel·lectuals preestablertes. Professor emèrit des de 2015, és doctor en Antropologia (EHESS, París) i doctor en Medicina (UB). Llicenciat en Filosofia i Lletres (Psicologia, UB) i especialista en Psiquiatria. Ha estat professor convidat a les universitats de París X (Nanterre), Lumière Lyon 2, Amsterdam, Perugia, Buenos Aires i al CIESAS (México DF). Els seus camps d'especialitat són l'antropologia mèdica i la història de la ciència (antropologia, medicina i psiquiatria), amb un raconet reservat per la Romeria del Rocio a Andalusia. A la URV, va ser el fundador del Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006-2014) i del doctorat en Antropologia Mèdica (1994-2000). També, ha estat el primer director del Medical Anthropology Research Centre, MARC, constituït l'any 2013. Actualment és professor emèrit.
Ha publicat més d'una dotzena de llibres. Entre els més recents, destaquen: Antropología, género, salud y atención (Bellaterra: 2010); Enfermería y antropología: Padeceres, cuidadores y cuidados (Icaria: 2009) i De les iguales a la cartilla. El regiment de la cosa pública, la medicalització i el pluralisme assistencial a la Vall d'Aro (Generalitat de Catalunya: 2015).
Blanca Deusdad Ayala (Professora del DAC)
Blanca Deusdad Ayala és llicenciada en Geografia i Història, especialitat Antropologia cultural i Doctora en Sociologia per la UB (2002). Becària Fulbright postdoctoral a les universitats de Boston i Harvard (2003). Guanyadora de la XII Premi Batec per a la Recerca i Innovació educativa, amb l'obra Immigrants a les escoles (2009). És professora de la URV des del 2009 i en l'actualitat és la coordinadora del projecte H2020 (769975) SoCaTel. A multi stakeholder co-creation platform for better access to social services finançat per la Comissió Europea. El projecte consisteix en l'elaboració d'una plataforma (software) de cocreació per millor aplicació de serveis públics per atendre l'envelliment a casa de les persones grans en diversos països europeus (Espanya, Irlanda, Finlàndia i Hongria). Editora del Special Issue Journal of Social Service Research (2016) sobre envelliment i crisi econòmica. Coordinadora del Màster Interuniversitari d'Antropologia Mèdica i Salut Global (2016-18). Ha participat en el projecte COST Action IS1102 Social services, welfare state and places (2011-16). És investigadora del projecte COST Action IS1402 Ageism. A multi-national, interdisciplinary perspective. Membre de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV i de la Càtedra UNESCO de diàleg intercultural a la mediterrània de la URV.
Maria Isabel Gracia Arnaiz (Professora del DAC)
Doctora en Geografia i Història, Programa Antropologia Urbana (UB, 1994). Catedràtica d’universitat d'Antropologia Social. Investigadora del Medical Anthropology Research Center (MARC), URV. Ha estat professora i investigadora visitant a Centre Edgar Morin (CNRS / EHESS), CIESAS, Université de Toulouse, Institut Nacional de Ciències Mèdiques Salvador Zubirán (Mèxic), Institut de Nutrição (UERJ, Brasil), Durham University o SOAS University of London. La seva recerca gira al voltant dels processos de canvi i continuïtat dels sistemes alimentaris. Ha coordinat / participat en projectes R + D, AECID i UE sobre gènere, salut i desigualtat social i fet treball de camp a Espanya i Mèxic. Ha publicat més d un centenar d'articles, llibres i capítols de llibre. Entre aquests: Alimentación y Cultura (Ariel, 2005), No Comerás (Icaria, 2007), Somos lo que comemos (2008, Ariel), Alimentaçao, Sociedade e Cultura (Fiocruz, 2011), Mujeres in(visibles), género, alimentación y salud (URV Publicaciones, 2013) y Comemos lo que somos (Icaria, 2015). Des de 2016 és directora del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social.
Àngel Martínez Hernáez (Professor del DAC)
Doctor en Antropologia Cultural (UB, 1994). Catedràtic d'universitat. Ha assumit diferents càrrecs acadèmics a la URV i ha estat el director del Departament de 2012 a 2016. Ha estat professor o professor/investigador visitant, entre altres, a la UB, la University of California at Berkeley, la Universidad Nacional Autónoma de México, la Universitá degli Studi di Perugia i a vàries universitats de Brasil. Assessor, expert i/o avaluador de diferents organismes públics, entre els que destaquen la World Health Organization-Regional Office for Europe i el VI Programa Marc de la UE. Ha publicat més de 100 articles i capítols de llibre, així com diferents llibres. Actualment és coordinador del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global (MIAMSG) i Director del MARC.
Oriol Romaní Alfonso (Professor del DAC)
Doctor en Història (Antropologia Cultural) per la UB (1982). Actualment és professor emèrit.Va ser director del Departament de 2001 a 2004. A la URV, ha estat també coordinador del Màster oficial en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006-2010) i del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global (2012-2016). Membre del comitè directiu del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat des del seu inici (curs 2008/09). Coordinador de l'associació Grup IGIA, que versa sobre la reflexió i la participació interdisciplinària entorn les drogodependències, de 2002 a 2012. En l'àmbit de la recerca, ha estat un pioner a Espanya en l'ús de la metodologia biogràfica, així com en l'estudi dels grups juvenils i dels usos de drogues. A més de les investigacions i estudis sobre salut i drogues (moltes d'elles de tipus aplicat), ha treballat sobre cultures juvenils i diferents aspectes de la marginació social. Col·laborador d'institucions privades i públiques, sobretot per a qüestions de drogues i marginació. Ha estat consultor de la Unió Europea per a Llatinoamèrica en diversos programes (Formació de Professionals "Cono Sur", 1994-96; Ciutats i Drogues URB-AL, 1997-2000; entre altres).
Fernando Vidal (Professor del DAC)
Nascut a Buenos Aires. Estudis de psicologia i història i filosofia de la ciència a les universitats de Harvard, Ginebra i París. Doctorat per l'Universitat de Ginebra (1988) i Habilitació per la École des Hautes Études en Ciències Socials (EHESS), Paris. Actualment és Investigador sènior ICREA-Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, i Professor associat, a la URV. Ha treballat sobre la història de les ciències humanes i les ciències de la ment/cervell des de la modernitat primerenca fins al present. Ha obtingut una Guggenheim Fellowship. Ha estat investigador visitant, entre altres, a l'American Academy a Roma, la Harvard University i la Brocher Foundation, així com professor visitant a Argentina, Brasil, França, Mèxic, Japó i Taiwan. Abans del seu nomenament com a Professor ICREA el 2012, va ser durant més d'una dècada investigador sènior permanent a l'Institut Max Planck d'Història de la Ciència, Berlin. És membre associat del Centre Alexandre Koyré (EHESS, Paris) i membre de l'Academia Europaea. Algunes de les seves línies de recerca són: Història i antropologia dels trastorns mentals i de les ciències de la ment i del cervell; "neurocultures" contemporànies; estudis culturals de la biopolítica; fenomenologia i narratives de l'aflicció i la malaltia; persona, cos i subjectivació a la tradició occidental i en perspectiva intercultural; bioética. També fa docència al Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global.
Eva Zafra Aparici (Professora del DAC)
Doctora en Antropologia Social i Cultural (UB, 2007). Màster en Antropologia de la Medicina (URV, 2002). Llicenciada en Antropologia Social i Cultural (URV, 2000). Diplomada en Infermeria (Univ. de València, 1998). Actualment es Professora agregada Serra Húnter. Ha realitzat estades de recerca al Institute of Nursing and Health Care (Tampere, Finlàndia), a la Universidad Autónoma Metropolitana-Xochimilco (Mèxic), a la Universidad de Buenos Aires (Argentina) i a la Université Moulay Ismail (Marroc). És membre investigador de l'Observatori de l'Alimentació del Parc Científic de la Universitat de Barcelona. És professora a la URV des de 2006.
Lina Casadó Marín (Professora col·laboradora del DAC)
Doctora en Antropologia (URV, 2011), Máster en Antropologia mèdica i salut internacional llicenciada en Antropologia Social i Cultural i Diplomada en Infermeria. Actualment és professora agregada interina al Departament d'Infermeria de la URV i membre del Medical Anthropology Research Center (MARC). Des de l'any 2003 ha participat en diferents projectes de R + D sobre alimentació i salut. Ha estat professora visitant a la School of healthcare de la Universitat de Leeds, visiting fellowship a la Universitat de Durham, al Regne Unit i investigadora visitant a The Amsterdam School for Social Science Research (ASSR) de la Universiteit van Amsterdam.
Joan Artur Caylà Buqueras (Profesor col·laborador del DAC)
Te estudis de medicina a la Universitat de Barcelona (1972-1977) Metge intern a la Residència de Girona (1978-1979) MIR de Medicina familiar i comunitària a l'Hospital de Bellvitge (1979-1981) Metge d'urgències d'atenció primària (1982- 1986). Tesi doctoral sobre l'epidemiologia de la TB i la SIDA a Barcelona (1990). Metge epidemiòleg en l'actual Agència de Salut Pública de Barcelona de 1986 a 2017. Des de 1986 responsable de TB i SIDA, des de 1994 i fins a 2017 cap del servei d'epidemiologia. Especialista en medicina preventiva i salut pública. Coordinador de la Unitat de Recerca en TB de Barcelona (UITB) des de 1995.
Investigador principal en diversos projectes nacionals i internacionals, destaca: investigador principal per a Barcelona (únic site europeu) dels assaigs clínics sobre tractaments de la TB dels CDC (2003 -2017). També és professor associat de medicina preventiva i salut pública de la UAB (2000-2017). Coordinador del mòdul de Malalties transmissibles del Màster de Salut Pública de la UPF (2000-2017). Coordinador del grup 12 de CIBERESP des de la seva creació fins a setembre 2017. Coordinador del grup de prevenció, vigilància i control de malalties transmissibles (PREVICET) de CIBERESP (2012-2017). Autor de més de 200 publicacions sobre epidemiologia de malalties infeccioses, moltes sobre TB i / o SIDA, algunes sobre intervencions que han aportat millores per a la salut pública. President de la Fundació de la UITB des 2016.
joan.cayla@uitb.cat
Maria Antonia Martorell Poveda (Professora col·laboradora del DAC)
Doctora en Antropologia Mèdica per la Universitat Rovira i Virgili (2009) i diplomada en Infermeria en la Universitat de Barcelona ( 1988). Des de 1990 és titular de Universitat. Actualment, és membre del Grup de Recerca d'Infermeria Avançada de la URV i membre i representant pel Departament d'Infermeria al Medical Anthropology Research Center (MARC) de la URV. També és coordinadora per la URV de la Red Iberoamericana de Enfermería (RIE). Ha estat investigadora i professora visitant a: Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS, Ciudad de México), Departamento de Antropología de la Universidad Autónoma del Estado de Morelos (Cuernavaca, México), y en el Instituto de Saúde Coletiva, Universidade Federal da Bahia (Salvador, Bahia, Brasil). A més, ha realitzat diferents estades de docència i recerca a diferents escoles d'infermeria a Colòmbia, Méxic, Brasil, Portugal, entre d'altres. Manté relacions i col·labora amb diverses Facultats/Escoles d'Infermeria d'Universitats Llatinoamericanes (Argentina, Brasil, Colòmbia, Mèxic, Perú, Xile).
Ha estat Secretària de l'Escola d'Infermeria, Directora del Departament d'Infermeria i, actualment, és Secretària del Departament d'Infermeria de la URV. Cooridnadora el Màster en Investigació en Ciències de la Infermeria (URV).
martiaantonia.martorell@urv.cat
Enrique Perdiguero Gil (Profesor col·laborador del DAC)
Catedràtic d'Història de la Ciència a la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat d'Alacant (1985), Graduat en Medicina i Cirurgia (1985) per la Universitat d'Alacant amb una tesina sobre pluralisme assistencial. Doctor en Salut Comunitària (1989) per la Universitat d'Alacant amb una tesi sobre popularització mèdica al segle XVIII. Formació postdoctoral al Wellcome Centre for the History of Medicine (University College, Londres) amb estades a 1989, 1991 i 1995. Els interessos de recerca se centren en la història de la Salut Pública, amb especial atenció a la salut matern-infantil, i en l'estudi de la relació entre experts i profans en l'àmbit sanitari, tant des d'un punt de vista històric com antropològic. Ha publicat gairebé dos centenars d'articles i capítols de llibres, i ha estat editor de diversos llibres sobre temes històrics i d'Antropologia Mèdica. Ha estat l'investigador principal de diversos projectes de recerca d'àmbit nacional. Actualment dirigeix el grup NUCUSAL, que investiga les n noves cultures de la salut a Espanya des de mitjans del segle XX
quique@umh.es