- Conferència: "Presentació de Nuka, el robot de assistència personal del projecte MyRobot"
El projecte MyRobot, liderat per Blanca Deusdad i Fernando Vidal estudiarà l'impacte dels robots de companyia en persones amb demència. Per a això, posarà a l'abast de persones majors amb demència el robot foca conegut com Nuka, que va ser presentat a la comunitat universitària el passat 8 de gener al campus Catalunya.
- Seminari: "Elementos de psicoanálisis para subvertir la medicalización de la infancia y de la educación"
Els dies 20 i 21 de gener de 2025 vam tenir la visita del Dr. Leandro de Lajonquière, Catedràtic en les universitats de Paris 8 Vincennes-Saint-Denis (França) i de São Paulo (Brasil), qui va impartir aquest seminari de dos dies de duració. L'activitat va ser organitzada pel MARC, el DAFITS, el DAC i el MASGLOBAL.
- Cafè amb Carolina Kobelinsky
El 31 de gener, durant la tradicional pausa-cafè del DAFiTS, vam tenir l'oportunitat de conèixer i dialogar amb Carolina Kobelinsky. Aquesta antropòloga i investigadora del CNRS, qui s'ha dedicat en els últims anys a investigar sobre la desaparició de migrants en les davanteres sud d'Europa, va ser convidada pel nostre col·lega Jordi Moreras.
- Presentació de llibre: "Salam Barcelona. Mig segle de presència musulmana"
El dimecres 5 de febrer, a l'Arxiu d'Etnografia de Catalunya, el Dr. Joan Prat Carós va presentar el llibre "Salam Barcelona. Mig segle de presència musulmana", del Dr. Jordi Moreras Palenzuela.
- Jornada: "Gènere i Salut mental"
El 14 de febrer de 2025, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison de Barcelona, es va realitzar aquesta jornada, que va comptar amb l'organització i participació de diverses persones del MARC - DAFiTS, entre les quals Elisa Alegre, Sandra Caponi, Martín Correa-Urquiza, Sam Fernández i Ángel Martínez.
- Webinari: "Envelliment i salut: l'impacte de la desigualtat social en l'alimentació"
El dijous 6/03/2025, de 17:00 h - 18:30 h (Virtual), i organitzat per la Vocalia Social de la SCGiG, va tenir lloc aquest webinari, a càrrec de la Catedràtica Mabel Gracia Arnaiz. A partir d'una anàlisi socioantropològica de les pràctiques alimentàries d'un grup de persones grans a Espanya, aquesta presentació examina les maneres de resoldre els àpats atenent, d'una banda, els efectes dels constrenyiments socioeconòmics creixents i, de l'altra, les possibles diferències de gènere.
- Conferència: "El neoliberalisme com a revolució passiva"
Organitzat pel Dr. Jordi Moreras, coordinador del Màster universitari en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social de la Universitat Rovira i Virgili, el 17 de març es va celebrar la conferència "El neoliberalisme com a revolució passiva", a càrrec del Dr. Antonio Gómez Villar.
- XVIII Jornada del Dia Mundial del Treball Social
Aquesta vegada la matinal té per títol "Treball Social i Gent Gran: construint futurs inclusius"." i es va celebrar el dijous 20 de març, de 9 a 14h, a l'Aula Magna del Campus Catalunya de la URV. Amb la participació de reconegudes treballadores socials del món acadèmic i professional, membres d'entitats socials i representants de l'administració pública, vam tenir l'oportunitat d'escoltar dues conferències i debatre sobre "L'envelliment a domicili" i el paper del treball social en el procés de l'envelliment.
- Conferència: "El síndrome de Diògenes"
Dins del marc de l'assignatura Marginació i exclusió social del Grau de Treball Social, el dijous 3 d'abril es va organitzar la conferència de Lucía Guerrero, del Servei de Salut de l'ajuntament d'Hospitalet de Llobregat, sobre el síndrome de Diògenes. La Lucia va presentar els resultats d'un projecte d'intervenció i recerca sobre aquest síndrome, compartit entre investigadors de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (Parc de Salut Mar-Barcelona), del Centro de Investigació Biomèdica en Red de Salud Mental (CIBERSAM-Madrid), del Departament de Psiquiatria i Medicina Forense (UAB), de la Fundació Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM, Barcelona) i el Servei de Salut de l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat.
- Segona sessió del Seminari de Recerca 2024-25 del Grup d'Antropologia Social
Aquesta segona sessió dels Seminaris del Grup d'Antropologia Social, titulada "Resiliència, dependència, digitalització. Mirades des del Treball Social", va tenir lloc a l'aula Arxiu d'Etnografia del campus Catalunya el 3 d'abril. En aquesta ocasió, les presentacions van estar a càrrec de Yolanda Domingo i María Robert, Claudia Anleu i Antoni Llort. Yolanda Domingo i María Robert van presentar el seu treball sobre la digitalització dels serveis socials bàsics de Catalunya. La Dra. Anleu va compartir el plantejament general del seu projecte ResiYouth, així com el treball de camp realitzat fins al moment, els resultats i les reflexions preliminars. En tercer lloc, el Dr. Llort va presentar un estudi fenomenològic sobre l'experiència i l'eficàcia del tractament amb ibogaina per a la dependència de la metadona.
- Hackató FEMMAP
El divendres 4 d'abril uns 80 estudiants de Treball Social, Dret i Informàtica han participat en la Hackató "Geomapa sobre la situació sociodemogràfica dels fills i filles víctimes de feminicidi", una iniciativa del projecte d'innovació docent FEMMAP, que combina la recerca amb la docència. L'activitat destaca per la seva metodologia interdisciplinària, que ha permès combinar diferents àmbits de coneixement per abordar una problemàtica complexa com és la situació dels fills i filles víctimes de feminicidi. Durant la jornada els equips han treballat en el disseny d'un prototip de geomapa que permetrà millorar les estratègies d'intervenció i protecció a les víctimes de feminicidi. Aquesta eina busca proporcionar una perspectiva innovadora i més efectiva en l'atenció a aquests casos.
- Seminaris Oberts del MAUMIS - Edició 2025
El Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social (MAUMIS) va organitzar una nova edició de Seminaris Oberts que es van celebrar entre el 7 d'abril i el 21 de maig de 2025. Quatre investigadores convidades ens van presentar les seves recerques actuals: Claudia Anleu (URV), Veronica Jaramillo (CONICET-Argentina), Irene Sabaté (UB) i Ana Urmeneta (Habemus Tesis).
- Setmana del DAC 2025
Del 7 al 10 d'abril de 2025 es va realitzar la setmana del Doctorat en Antropologia i Comunicació. Amb presentacions de personal investigador consolidat i de joves investigadors en formació, va ser una setmana molt rica en debats.
- Seminaris MARC 2024-2025: "Antropologia compromesa i activisme"
El Seminari MARC 2024-25, coordinat per Blanca Deusdad Ayala i Fernando Vidal, tractarà aquest tema, que explora la problemàtica ètica en altres de les seves dimensions. Les fronteres metodològiques, etnogràfiques i d'anàlisi teòrica de l'antropologia com a ciència que aborda problemàtiques de marginalitat i discriminació sovint implica un activisme en defensa de col·lectius marginals, així com un compromís amb els drets humans i amb diverses causes socials i polítiques. El Seminari pretén explorar les dinàmiques del compromís i l'activisme en l'antropologia a través de presentacions de professionals involucrats. Com impacta l'activisme a la recerca, i què significa dur a terme una recerca compromesa? Amb aquestes preguntes, el Seminari es proposa abordar una dimensió de l'antropologia no sempre prou destacada o conceptualitzada.