Universitat Rovira i Virgili

Transferència acadèmica 2024

Del 15 al 31 de gener de 2024 al Vestíbul del CRAI Campus Catalunya l'alumnat del MAUMIS va exposar els seus pòsters realitzats en l'assignatura "Postindustrialisme, globalització i espai urbà"

En aquesta activitat, les estudiants han posat en pràctica el conjunt de recursos teòrics i etnogràfics vistos durant l'assignatura per abordar els processos de transformació i producció de l'espai urbà en el context del capitalisme tardà. Aquestes dinàmiques de canvi sovint s'estructuren en fluxos econòmics i socials internacionals que impacten en les dinàmiques culturals de les regions, tot interconnectant realitats i aprofundint en les complexitats que aquests enclavaments sostenen.

Organitzada pel Màster universitari en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social el 14 de febrer, la conferència a càrrec de la Dra. Andrea Boscoboinik de la Universitat de Friburg (Suïssa) es va centrar als Alps Suïssos on, com a altres parts del món, els paisatges de muntanya s'han anat convertint en llocs ideals per viure-hi, particularment per a persones originàries de les ciutats de zones planes. Avui dia, les muntanyes, igual que altres zones no urbanes, atrauen un nombre cada vegada més gran de persones a la recerca de tranquil·litat, d'aire pur, de natura i d'un estil de vida diferent de l'urbà. Les noves formes de vida mòbil i les migracions d'estil de vida afavoreixen la visita o la instal·lació d'un tipus de població nou en regions perifèriques. Així, les muntanyes acullen avui una vasta gamma de residents, permanents o temporals, que difereixen en les motivacions, els orígens, els recursos i la riquesa.

Aquesta sèrie de conferències -organitzada com a activitat del Màster Universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa- va comptar amb tres sessions (16 i 23 de febrer, i 15 de març) i amb la participació de Carme García Yeste, Roxana Yzusqui, Marina Claverías, Sandra Girbés Peco i Aurora Séaz, totes professionals de diferents institucions implicades en el territori.

Sèrie de seminaris programats per a les dates següents: 21/02, 3/04, 17/04, 15/05 i 22/05 de 2024, amb la participació de Miguel Pajares, Jerôme Ferret, Yolanda Bodoque, Oriol Puig i Dan Rodríguez.

El 22 de febrer es va realitzar la jornada de benvinguda 2024 dirigida a els i les nous/ves becaris/es de doctorat del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social.

Ens vam reunir per a conèixer-nos, i informar-los de recursos que poden ser útils durant el seu període al DAFiTS. Es va compartir informació sobre cursos, ajuts, criteris de valoració de la carrera acadèmica, etc. A més, es van escoltar les seus dubtes i suggeriments.

El 29 de febrer es va presentar el Monogràfic número 4 de la col·lecció d'Història del Treball Social. Es tracta del llibre "Les escoles de treball social a Catalunya (1932-2009), un viatge a través de la formació"

L'obra esta impulsada pel Seminari Permanent d'Història del Col·legi i elaborada per deu docents de sis escoles de Treball Social que han existit a Catalunya, entre les quals comptem la Dra. Ramona Torrens. En el llibre hi trobem els orígens i l'evolució de cada escola, la seva visió de la formació i la connexió amb el món professional i social.

A càrrec de la Dra. María Isabel Jociles Rubio (Universidad Complutense de Madrid), i coordinada per Fernando Vidal i Blanca Deusdad (URV) aquesta sessió titulada "Comités y reflexiones de bioética: ¿cuidado/vigilancia de la ética de la investigación o clausura/censura teórico-metodológica?" es va realitzar el 5 de març de 2024.

En base a las experiencias surgidas en el transcurso de una investigación centrada en familias que han recurrido a Técnicas de Reproducción Asistida con intervención de Terceras Partes (entre las que se incluye, en este caso, a las Gestantes Subrogadas), se abordan diferentes temas relacionados con la ética de la investigación etnográfica: cómo proceder a la protección de datos en el caso del uso de técnicas cualitativas de investigación, cómo hacer frente a las prevenciones de los padres/madres ante la participación de sus hijos en la investigación etnográfica, cómo respetar/"recoger" el punto de vista de los hijos (principal, aunque no exclusivamente, menores de edad), cómo desligarse de discursos "oficiales" sobre el fenómeno estudiado, sobre todo, aunque no tan solo, cuando estos discursos estigmatizan al colectivo con el que se va a investigar, etc. A la vez, a partir de la relación mantenida por el equipo de investigación del proyecto "Gobernanza reproductiva en España: Perspectivas de/sobre los hijos/as de familias TRA-D (HIJOS TRA-D)" con un comité de bioética encargado de evaluar el proyecto presentado, se reflexiona sobre el papel de estos comités en el diseño de la investigación etnográfica y en sus derivas.

El passat dijous, 7 de març, el Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social va organitzar un acte de reconeixement a Carmina Puig amb motiu de la seva jubilació.

L'acte, que va ser molt emotiu, van conduir-lo les professores Eva Zafra Aparici, Cristina García Moreno i Claudia Anleu-Hernández, totes companyes d'àrea de l'homenatjada. L'acte va començar amb les intervencions de la directora del DAFiTS, Montserrat Soronellas, i també hi van prendre part Maria Victòria Forns com a coordinadora del grau en Treball Social, i Antoni M. Jordà, exdegà de la Facultat de Ciències Jurídiques.

Posteriorment es va celebrar una taula rodona, integrada per Joan Josep Pujadas, Josep M. Comelles, Blanca Deusdad (tots tres del DAFiTS), Carme Fernández Ges (Universitat Ramon Llull), Rosa Garriga Blasco (supervisora) i Conchita Peña Gallardo (Col·legi de Treball Social de Catalunya). Va tancar l'acte, l'homanetjada, Carmina Puig.

El dimecres, 13 de març de 2024 a l'Arxiu d'Etnografia de Catalunya (Aula 521 del campus Catalunya) va tenir lloc el conversatori sobre Antropologia multimodal i projecció del documental "It was tomorrow", amb la participació de l'autora i antropòloga Dra. Alexandra D'Onofrio (Granada Centre for Visual Anthropology / University of Manchester).

El dimecres, 13 de març Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili i la Fundació Dharma-Gaia van presentar el llibre "Estudios budistas en América Latina y España", editat per Jaume Vallverdú i Daniel Millet. Els autors van detallar la història del projecte, i van presentar el seu contingut general.

A més, la presentació va comptar amb la participació de Francisco Díez de Velasco, de la Universitat de la Laguna, i Catón Carini, del Consell Nacional de Investigacions Científiques i Tècniques i la Universitat Nacional de La Plata. Ambdós es van encarregar de presentar l'actual situació dels estudis budistes a Espanya i Argentina.

El dimecres, 13 de març a la sala de Graus del campus Catalunya va tenir lloc la presentació del darrer llibre de Joan Prat i Carós, titulat "La seducció de l'Antropologia". L'autor va estar acompanyat per dos dels seus col·legues i deixebles, Yolanda Bodoque Puerta i Jordi Roca Girona, i d'un públic molt nombrós.

La Facultat de Ciències Jurídiques, el Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV, la Delegació de Terres de l'Ebre i la de Tarragona del Col·legi de Treball Social van organitzar la XVII Jornada del Dia Mundial del Treball Social amb el títol "Les violències sexuals contra la infància i l'adolescència", que va tenir lloc el 14 de març a l'Aula Magna del campus Catalunya de la URV.

L'abús sexual de menors és un problema social, que afecta als membres més vulnerables de la població. Amb diferents conferències volem debatre i donar a conèixer la seva dimensió, processos que afecten a les víctimes i al seu entorn i el paper del Treball Social en la valoració, intervenció i actuació.

Del 18 al 21 de març de 2024 es va realitzar la setmana del Doctorat en Antropologia i Comunicació. Amb presentacions de personal investigador consolidat i de joves investigadors en formació, va ser una setmana molt rica en debats.

El 17 d'abril la Dra. Ana Josefina Cuevas Hernández, de la Universidad de Colima (Mèxic) va presentar aquesta conferència organitzada dins del cicle d'activitats de formació 2023-24 del Doctorat Interuniversitari en Treball Social.

Aquesta tercera sessió dels Seminaris del Grup d'Antropologia Social, titulada "Digressions, disrupcions i resistències en salut mental", va tenir lloc a l'aula Arxiu d'Etnografia del campus Catalunya el 25 d'abril. En aquesta ocasió, les presentacions van estar a càrrec d' Eloísa de Lima (Professora de la Facultat de Medicina de la UFOP, Brasil) i d'Elena Blanco De Tena i Martín Correa Urquiza. La professora de Lima va .presentar el seu treball sobre el perfil de salut d'estudiants d'institut a la ciutat brasilenya d'Ouro Preto. Elena Blanco i Martín Correa van dialogar sobre l'Arxiu Boig!, un projecte que busca preservar, reconèixer i visibilitzar el patrimoni immaterial vinculat al Moviment Boig a Catalunya.

El divendres 26 d'abril del 2024 a l'Aula Magna del campus Catalunya de la URV es va dur a terme la Jornada de debat "La cultura gitana a Tarragona", amb la col·laboració de diferents representants de la Comunitat Gitana de la ciutat i associacions culturals. L'acte, organitzat amb la col·laboració de la URV, l'Ajuntament de Tarragona, i l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona i l'ITA va acabar amb l'actuació del grup de flamenc tarragoní Alboreà.

El 10 de maig al campus Catalunya Eva Miralles Siré (investigadora pre-doctoral del Programa de Doctorat en Treball Social - DAFiTS), Manoli Villarino (cofundadora de l'Associació Famílies Abusos Sexuals Infantils Tarragona - AFASIT), Natàlia Olivera i Teresa Bitrià (tècniques de la Ludoteca municipal de Lleida) van fer les seves presentacions al voltant de la prevenció i la intervenció de les violències vers els infants.

Les "Jornades Internacionals de Masculinitats: Tensions, Obertures i Reptes de Futur" van tenir lloc el 15 i 16 de maig de 2024 al campus Catalunya de la URV. L'objectiu principal d'aquestes jornades va ser de promoure un debat interdisciplinari al voltant de la temàtica de les masculinitats. Per fer-ho vam comptar amb la participació d'expertes en el camp del món acadèmic, associatiu i activista.

El dimecres 5 de juny, la Georgia Casanova, de l'Instituto Nacional de Cuidados para los Ancianos (Centro de investigación en envejecimiento, Itàlia) va proposar aquest taller metodològic com a activitat del Doctorat Interuniversitari en Treball Social.

Desigualtats socials, xarxes i salut va ser el tema principal que va moure els debats i anàlisis del VIII Col·loqui del Medical Anthropology Research Center, desenvolupat entre els dies 5 i 7 de juny a l'Arxiu d'Etnografia de Catalunya (campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili) i va comptar amb més d'un centenar d'inscrits. L'esdeveniment va comptar amb la participació de professors/as i investigadors/as de diferents universitats que van abordar i analitzar en quatre taules de debat l'impacte de la pobresa i les desigualtats socials en salut, el paper dels moviments socials, així com les estratègies per a donar compte d'aquestes interseccions. També es van celebrar dues conferències a càrrec dels reconeguts experts en la matèria Jaime Breilh i Seth Holmes. La trobada, a més, va servir de marc per a la realització de la reunió de la Red de Antropología Médica y de la Salud de la Asociación de Antropología del Estado Español (ASAEE).

Dimecres 12 de juny es va dur a terme la Jornada de cloenda del MAUMIS 2024 "Escenaris Neocolonials", a l'Arxiu d'Etnografia de Catalunya. Organitzada pel Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social i el Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social, i amb la col·laboració de la Facultat de Lletres, va comptar amb les participacions d'Aurora Álvarez Veinguer (UGR), Teresa Habimana (UAB-CED) i Ignacio Álvarez-Ossorio (UCM). A la tarda, l'alumnat de la promoció 2022-24 va presentar els seus TFMs.

Els dies 13 i 14 de juny va tenir lloc a la URV el congrés internacional "Reptes jurídics i de l'atenció a la infància i a les dones víctimes de la violència: el model Barnahus, la prova preconstituïda i la protecció a les víctimes de feminicidi". El congrés va reunir més de 150 persones expertes venides de diferents països de la Unió Europea, Regne Unit i Austràlia per debatre i proposar millores en l'atenció a les víctimes i els seus entorns socials.

El dilluns 17 de juny, a l'Arxiu d'Etnografia de Catalunya va tenir lloc la presentació del llibre "Morts sense terra, cossos sense repòs. Història de la gestió funerària entre els marroquins a Catalunya", de Jordi Moreras. La presentació va anar a càrrec del Dr. Joan Josep Pujadas.

Aquest workshop, organitzat per la Universitat de Copenhaguen, en col·laboració amb el MARC (URV), reunirà acadèmics i investigadors per a debatre durant els dies 20 i 21 de juny al campus Catalunya sobre les interseccions entre psiquiatria i primitivisme des d'una perspectiva històrica i antropològica.

A partir d'aquests debats històrics i antropològics, el workshop tractarà d'abordar les següents preguntes:

  1. Com han reproduït les intervencions psicològiques i la salut mental global els llegats colonials i les representacions primitivistes de l'alteritat en diferents contextos?
  2. Com ha reproduït la recerca psicològica els llegats colonials i les representacions primitivistes de l'alteritat en l'època post colonial?
  3. Com han redefinit la nostra comprensió de la ment humana i els trastorns mentals els entramats entre les disciplines psiquiàtriques i la genòmica, i com han repercutit en els individus i les comunitats?
  4. Com han interactuat la psiquiatria i les representacions primitivistes amb les ideologies i els projectes d'Estat-nació en temps (post)colonials en diferents contextos?

Del 5 al 6 de setembre de 2024 es va celebrar la segona edició del Congrés Internacional “La Cura de les Persones Grans i Dependents” al campus Catalunya de la URV. La trobada va tenir l'objectiu de determinar de quina manera es pot incidir en l'actual model de cures per millorar-lo. Amb prop de cent participants, el congrés va acollir personal investigador d'universitats nacionals i internacionals especialitzat en la cura de persones grans, professionals de la salut que centren la seva carrera en l'assistència geriàtrica i representants de moviments socials compromesos social i políticament a millorar el model actual de cura.

El 26 de setembre de 2024 a l'aula Arxiu del campus Catalunya el Dr. Jordi Moreras i la Dra. Fadhila Mammar van presentar i dialogar amb el Dr. Giménez sobre la seva experiència en projectes d'acció comunitària.

Amb el subtítol "Una conversación sobre cuidados digitales entre Catalunya, Brasil e Italia", el 4 d'octubre de 2024 a l'aula Arxiu del campus Catalunya, vam dialogar entorn a la cura digital. Moderades per la Giulia Campaioli (URV), van participar Fembloc, Rede Transfeminista de Cuidados Digitais i Silvia Semenzin (UCM).

El passat 15 d'octubre de 2024 es va celebrar online la primera sessió d'aquest seminari, titulada "An academic in an activist coalition: recongizing and bridging role conflicts". La sessió va comptar amb la participació del Dr. Josiah Heyman, Professor d'Antropologia i Director de l'UTEP's Center for Inter-American and Border Studies.El profesor Heyman és conegut pel seu compromís públic amb i per a les comunitats de les zones frontereres. El seu treball actual aborda la migració i els drets humans a la frontera entre Mèxic i els Estats Units, i la sostenibilitat de l'aigua a la regió binacional Pas del Nord.

Una de les activitats del Festival de Cinema Indígena es va celebrar el dimecres 16 d'octubre a la Universitat Rovira i Virgili. Aquest esdeveniment és una valuosa oportunitat per conèixer, a través del cinema, les lluites i resistències dels pobles indígenes en la defensa dels seus territoris i la sostenibilitat de la vida.Al voltant d'aquestes temàtiques es van projectar els següents curtmetratges: Guardianas del lago i Huexca en resistència.
A més, vam comptar amb la participació de Domingo Hernández Ixcoy (Maya K'iche', Guatemala) i Claudia Anleu Hernández (URV).

L'atenció cada vegada més integral i transversal a les persones ateses fa necessari consolidar un espai de trobada, posada en comú, difusió i discussió dels processos de treball, de les experiències i de l'estat de la professió. Les/els professionals del treball social sanitari són peça clau en l'enllaç entre sistemes (sanitari, social i comunitari). La seva tasca és facilitar l'atenció bàsica en aquells col·lectius més vulnerables o de risc. Aquesta jornada, que es va realitzar el 15 de novembre de 2024 a l'Aula Magna del campus Catalunya, va ser d'especial interès sanitari i social per a la professió i alhora enriquidora per a altres disciplines.

Aquesta jornada, resultat d'una iniciativa conjunta entre la Universitat Rovira i Virgili i la Universidad Nacional de Josep C. Paz (Argentina), té com a objectiu principal la promoció d'un espai compartit de reflexió i impuls de la perspectiva de gènere en salut. La sessió es va desenvolupar el 29 d'octubre de 2024, de 14 a 16 h (hora argentina) i de 18 a 20 h (hora espanyola).

Van participar d'aquesta trobada la catedràtica emèrita i coordinadora del Doctorat en Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques, Dra. Ma. Dolors Comas d'Argemir (URV); el doctor en Sociologia per la Universitat de Barcelona, Lionel Delgado; la coordinadora del Programa d'Implementació de Polítiques de Gènere i Diversitat Sexual en Salut-Ministeri de Salut de la Província de Buenos Aires, Agostina Finelli; el director del Departament de Ciències de la Salut i Esport de la UNPAZ, Leonel Tesler; i la investigadora Conicet IESCODE UNPAZ, Marcela Belardo.

Els dies 11, 12 i 13 de novembre de 2024 es va celebrar la III Jornada del Programa de Doctorat Interuniversitari en Treball Social (DITS) a la Universitat Rovira i Virgili. En el programa van participar les universitats de Múrcia (coordinadora), la Pública de Navarra i la URV.

La Dra. Anna Ramon (Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya) va estar a càrrec de la ponència inaugural en la qual va presentar una anàlisi i fonamentació teòrica sobre metodologies innovadores utilitzades en recerques en ciències socials. El cos del seminari va estar constituït per les exposicions dels estudiants del doctorat, els qui van presentar els avanços de les seves tesis. Vam poder conèixer els seus progressos, debatre i reflexionar sobre temes diversos i de gran impacte.

Com a ponència de clausura, la Dra. Eva M. Moya (Universitat de Texas en El Pas) ens va delectar amb un seminari sobre l'ús de la tècnica del Photovoice aplicada al Treball Social.

Aquesta primera sessió dels Seminaris del Grup d'Antropologia Social, titulada "Estratègies familiars i comunitàries per afrontar la cura en situacions d'envelliment", va tenir lloc a l'aula Arxiu d'Etnografia del campus Catalunya el 21 de novembre. En aquesta ocasió, les presentacions van estar a càrrec d' Isabella Riccò, d'Ángel Barreto (doctorant en Sociologia de la UNAM de Mèxic) i de Montserrat Soronellas i Yolanda Bodoque. La Dra. Riccò va .presentar el projecte "AGORAge: Ageing in a Caring Community" sobre cura comunitària i persones grans. Ángel Barreto va parlar sobre la seva recerca actual, centrada en les dinàmiques familiars de cura de les persones majors a Mèxic. Finalment, les Dres. Soronellas i Bodoque van compartir les conclusions del seu projecte "CareModel" sobre l'impacte de la COVID-19 en l'organització social de la cura i la transformació del model de cura social.

Per un any més, la programació de la IX Edició de la Setmana de l'Antropologia va incloure activitats organitzades pel DAFITS-URV i l'ITA Associació d'Antropologia a Tarragona. En aquesta ocasió, vam comptar amb dues sessions estretament vinculades entre elles:

                   Taula rodona "Resistència i regeneració de les comunitats rurals a Catalunya: moviments socials i migracions, alternatives d'accés a la terra i agroecologia", el 28/11/2024, amb la participació de Gemma Casal i Fité (URV, Agrupació de Municipis i EMD's del Pallars Sobirà); Marc Homs Ramírez (UB, l'Aresta Cooperativa). Es va debatre sobre les capacitats de regeneració i resistència de les comunitats rurals de Catalunya davant dels reptes socials, econòmics i culturals actuals.

Com a complement, es va proposar una visita guiada a dues empreses que el segle passat van ser clau en el desenvolupament agroindustrial de les comarques de la Segarra i de l'Urgell, el 30/11/2024.

                   Sortida etnogràfica "Mercats agroalimentaris i desenvolupament agroindustrial a la comarca de la Segarra, cent anys d'història", amb Marc Verdés i Oliva (DAFITS-URV) i Roser Miarnau Pomés (Museu Cal Trepat). En primer lloc, es va visitar l'exposició "Societats pageses i alternatives agràries" del nou Museu del Blat de Cervera, ubicat a l'antiga Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera i sa Comarca. La sortida va continuar amb la visita al Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega.