- Conferència: Narratives del síndrome del captiveri
El 13 de gener l'investigador ICREA Fernando Vidal va realitzar una conferència en el marc del cicle Narratives de la malaltia dels Col·loquis de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i la Tècnica.
- Cicle de conferències "Envelliment i necessitats de cura. Una qüestió social i política"
Cicle d'activitats orientat a promoure la democratització de la cura per afrontar el repte del sobre envelliment i la crisi del sistema de cura actual, agreujat per l'impacte de la Covid-19. Cicle que pretén contribuir a avançar cap a nou compromís social per aconseguir una cura justa i sostenible de la gent gran i dependent. També es van celebrar tallers de co-creació tancats amb la participació del conjunt d'actors implicats en la cura (familiars, serveis i treballadors de la cura, residències). Activitats celebrades al Palau Macaya (Barcelona), entre el 21 de gener i el 25 de març de 2021.
- Cicle de conferències "Màster MAS Global. Mirades des de l'Antropologia mèdica"
Del 28 de gener al 23 d'abril es varen dur a terme vuit conferències virtuals per part dels conferenciants: Sofía López (càries dental), Lucía Denegri (fibromiàlgia), Oriol Romaní (drogues), Josep M. Comelles (cultura sanitària), Marta Allué (mort), Antoniu Llort (política de reducció de danys), Joan Guix (pandèmia) i Susana Ramírez (metodologia)
- Setmana del Doctorat d'Antropologia i Comunicació
El 2021 la setmana del Doctorat en Antropologia i Comunicació es va celebrar del 15 al 19 de març, i també en format virtual. En aquesta ocasió, es va voler oferir una mirada reflexiva sobre el concepte i la realitat del confinament i les seves conseqüències. Les arestes per al debat acadèmic des de l'antropologia i la comunicació són nombroses. També compartir les conseqüències per als investigadors i doctorands d'aquesta realitat, i l'impacte en les tesis i projectes en marxa.
- Jornada Mundial del Treball Social
La jornada de 2021 es va dedicar a l'exercici del dret a l'habitatge. Es va partir de la tesi que els drets humans i més concretament els drets socials són l'enquadrament de referència de la pràctica de les treballadores socials. Atenent al caràcter de servei públic que les administracions han d'assegurar, podem afirmar que l'accés a l'habitatge ha esdevingut un nou dret social difícil d'assolir per a tota la població, exigible per la ciutadania en compliment d'allò establert per l'ordre internacional, constitucional i estatutari. L'acte va comptar amb la conferència inaugural de Dr. Manuel Hernández Pedreño, professor titular de Sociologia de la Universidad de Murcia; i la conferència de cloenda del Dr. Albert Sales Campos, investigador de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, professor de la Universitat Pompeu Fabra. L'acte es va celebrar el 28 de març de 2021.
- Seminaris de recerca del Grup d'Antropologia social
Seminaris de recerca on es mostren els debats actuals en els camps de l'Antropologia Social i el Treball Social. El 2021 s'han celebrat tres seminaris en format virtual. El 24 de març sobre Gènere, cures i violències: el del 16 de juny sobre Alimentació, reagrarització i patrimonialització; i el del 20 d'octubre sobre Impactes de la Covid-19 en el turisme, la gent gran i la cura. Hi han participat: Eva Zafra, Elisa Alegre, Serena Brigidi, Marc González, Mabel Gracia, Agustí Andreu, Gaspar Maza, Ramona Torrens i Carlos Chirinos.
- Vè Col·loqui MARC: Diàlegs sobre (in)seguretat alimentària: precarització, risc i sostenibilitat
Els dies 13 i 14 de maig de 2021 es va celebrar en format virtual el Vè Col·loqui MARC, un espai amb tres conferències i tres taules temàtiques on es va generar un espai de debat per compartir experiències sobre les diverses formes d'inseguretat alimentària, tot analitzant problemàtiques vinculades a l'accés als aliments, la toxicitat o la innocuïtat en la cadena alimentària i la sostenibilitat dels sistemes alimentaris. El Col·loqui va esdevenir un espai de reflexió que va aglutinar a persones procedents del món acadèmic, les entitats socials, l'activisme i l'administració pública. Va comptar amb conferenciants de prestigi internacional com Patricia Aguirre (Instituto de Salud Colectiva, Buenos Aires), Nicolàs Olea (especialista mèdic, Hospital Clínico) i Marta Guadalupe Rivera (CSIC).
- II Jornada d'Innovació en la intervenció Socioeducativa: Els drets humans en el centre de l'atenció
La segona jornada del Màster d'Innovació en la Intervenció socioeducativa va abordar el tema dels drets humans amb el propòsit d'analitzar la nova realitat després de la irrupció del Covid-19, des de la intervenció socioeducativa local, i amb una mirada innovadora i múltiple. En aquesta sessió es van presentar projectes i experiències desenvolupades al nostre territori, amb la voluntat de donar a conèixer i debatre sobre el potencial de la recerca i la intervenció socioeducativa a l'hora de produir impacte i transformació social. La jornada es va celebrar en format virtual el dia 26 de maig de 2021.
- XXII Jornada del Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social
El 14 de juny es va celebrar la XII Jornada de Cloenda del Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social (MAUMIS). La Jornada, titulada "Més enllà de l'acadèmia. Experiències laborals des de l'Antropologia en entorns no acadèmics", en format virtual, es va debatre sobre la validesa de l'antropologia fora de l'acadèmia. L'acte va comptar amb la participació de 40 persones i la conferència inaugural de Jordi Gascón (UB): "Hacer antropologia fuera de la academia".
- II Setmana del doctorat en Treball social
El programa de doctorat en Treball Social impulsa la formació de docents, investigadores/ors i professionals per a aprofundir en les línies de recerca en desenvolupament i en els debats en curs específics del camp del treball social. Al mateix temps, amb la Setmana del Doctorat s'aprofundeix en un coneixement crític d'una realitat que necessita ser indagada a través d'aquesta disciplina acadèmica i professional internacionalment reconeguda. Del 27 al 29 d'octubre es van presentar recerques de l'alumnat del Doctorat i es van celebrar dos debats sobre metodologia i impacte social.
- Presentació de l'informe de recerca: La cura importa
El 16 de desembre de 2021 es va presentar a Madrid l'informe de resultats de recerca: La cura importa. Impacte de gènere en les cuidadores/rs de gent gran i dependents en temps de la Covid-19. Projecte de recerca finançat per CRUE-Santander i que fou liderat per Dolors Comas d'Argermir (URV) i Sílvia Bofill (UB). L'acte va comptar amb la participació de Luis Barriga (Director general del IMSERSO), Toni Morillas (Directora del Instituto de las Mujeres), Rosa Serna (treballadora d'una residència i delegada sindical de CC.OO.), Carolina Elías (SEDOAC) i Victoria Lerroux (Trabensol). L'informe té un format breu per a la difusió a nivell comunitari, i un format extens.