Universitat Rovira i Virgili

REPENSAR EL “SOCIAL” EN SALUT MENTAL: CARTOGRAFIA I ANÀLISI DE LES INICIATIVES PRODUCTORES D’AUTONOMIA A ESPANYA

Aquesta proposta pretén cartografiar i analitzar les experiències innovadores existents a Espanya, i el seu paper en la producció d'autonomia en les persones amb sofriment mental

La salut mental està reconeguda com una prioritat de salut pública i un dret humà fonamental. En els últims anys, i seguint el deixant de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD) de 2006, s'ha reclamat una transformació completa en l'àmbit de l'atenció a la salut mental, especialment en la manera d'entendre, abordar i donar suport al sofriment mental, tant dins com fora dels entorns sanitaris.

La creixent conscienciació sobre el paper dels determinants socials i la importància de proporcionar una atenció i uns serveis centrats en l'autonomia de l'individu i dels grups socials han impulsat internacionalment diferents experiències innovadores que transcendeixen la visió biomèdica clàssica per a valorar els enfocaments de les ciències socials en aquest camp.

No obstant això, aquestes iniciatives han estat poc estudiades, així com el seu paper en la garantia de drets i la producció d'autonomia entre els afectats. Aquesta llacuna de coneixement és especialment notòria quan la pensem en termes de recerca en ciències socials.


MÉS INFORMACIÓ

Convocatòria: Proyectos de Generación de Conocimiento 2023

Projecte PID2023-148482NB-I00 finançat per: