Fitxa Tècnica |
Nom del projecte: Estratègies resilients desenvolupades per persones joves d'origen immigrant davant l'exclusió social Acrònim: RESIYOUTH Investigadora Principal: Dra. Claudia María Anleu Hernández Període: 01/09/2023 - 31/08/2026 Suports: Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social (URV), Càtedra d'Inclusió Social (URV), Centre de Recerca en Antropologia Mèdica (URV), Ajuntament de Tarragona i Ràdio Nikosia. |
Des d'un enfocament de gènere, aquesta recerca pretén contribuir al coneixement de les fills i filles d'immigrants des d'una perspectiva diferent, basada en resiliència de les persones, poc estudiada a Espanya. Creiem que identificar les seves fortaleses és una manera de reconèixer-les com a subjectes amb agència, amb capacitat de transformació i, al mateix temps, pot ser una eina per a aconseguir processos d'intervenció social més holístics. Es tracta d'un projecte amb una orientació aplicada, des d'un abordatge multidisciplinari (antropologia, comunicació i treball social) i contrari al paradigma de riscos regularment utilitzat.
L'objectiu principal del projecte és identificar i analitzar la resiliència desenvolupada pels joves d'origen immigrant residents a Catalunya per a afrontar situacions i processos d'exclusió social
Es busca aprendre del seu procés d'afrontament per a promoure-ho i adaptar-ho des de projectes i/o programes d'intervenció social amb aquells que viuen actualment experiències similars.
L'estudi es desenvoluparà a Catalunya. Els participants seran joves d'origen immigrant i professionals de la intervenció social que treballin en la seva atenció.
Les tècniques de recollida d'informació són els relats de vida, grups de discussió/tallers participatius i l'anàlisi de discursos de les xarxes socials d'aquests joves. D'altra banda, també es realitzaran entrevistes a professionals clau que treballen en projectes i/o programes centrats en l'àmbit social i de joventut.
- Equip investigador
-
Publicacions relacionades amb el projecte
Contacte: Dra. Claudia Anleu Hernández(ELIMINAR)
Projecte PID2022-137542OA-I00 finançat per: