Mabel Gracia Arnaiz (Investigadora principal)
Sóc professora d'Antropologia Social a la URV. He estat investigadora visitant al Centre Edgar Morin (CNRS, París), CIESAS (DF), Université de Toulouse Le Mirail 2, Institut de Nutrição de la UERJ o SOAS Food Studies Center (University of London), entre altres. La meva línia d'estudis s'ha centrat en construir el camp de l'antropologia de l'alimentació a Espanya, havent coordinat diversos projectes de R + D i fet treball de camp en aquest país i Mèxic. He investigat sobre el que denomina la "modernitat alimentària", posant atenció en el conjunt de transformacions tecnològiques, econòmiques, polítiques i socials que condicionen les actuals maneres de menjar i sobre la relació entre alimentació, gènere i desigualtat social, focalitzant l'estudi en els denominats els trastorns alimentaris i l'obesitat. Llistat de les seves publicacions més relevants aqui.
Correu electrònic: mabel.gracia@urv.cat
Antropòloga i infermera. Màster en antropologia mèdica i salut internacional i doctora en antropologia per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Actualment és professora lectora i membre del Medical Anthropology Research Center de la URV. Des de l'any 2003 ha participat en diferents projectes de R + D sobre alimentació i salut. Ha estat professora visitant a la School of healthcare de la Universitat de Leeds, visiting fellowship a la Universitat de Durham, al Regne Unit i investigadora visitant a The Amsterdam School for Social Science Research (ASSR) de la Universiteit van Amsterdam. Entre les seves publicacions destaquen "Identity, emotions and the language of the body", Medische Antropologia: 21 (1), 2009; No menjaràs, GRÀCIA, M; COMELLES, JM (eds) Barcelona, Icària, 2007 entre d'altres.
Correu electrònic: linacasado@gmail.com
Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona (2016) amb una tesi fruit d'una recerca etnogràfica desenvolupada entre 2008 i 2015 amb població Kukama-Kukamiria del Baix Marañón, Perú. En ella estudiava la cosmologia aquàtica, la cultura pesquera i la conflictivitat socioambiental a la Reserva Nacional Pacaya Samiria i la seva àrea d'influència. Ha col·laborat amb institucions públiques i entitats en la realització de recerques en temàtiques com medi ambient i cooperació internacional, dones i presó, joventut, infància i dol. Actualment és coordinadora de la Red de Antropología Ambiental amb Javier Escalera, y membre del Grupo d'Investigació en Antropologia Jurídica de l'Institut Català d'Antropologia. Ha treballat com a docent a la Universitat de Lleida i actualment és professora associada de la URV.
Correu electrònic: mireia.campanera@urv.cat
Llicenciada en Ciències de la Comunicació. Magíster en Polítiques Socials. Doctora en Ciències Socials per la Universitat de Buenos Aires (UBA). Becària Postdoctoral del Consell Nacional d'Investigacions Científiques i Tècniques (CONICET) amb lloc de treball a l'Institut d'Alts Estudis Socials (IDAES), Universitat Nacional de Gral. San Martín (UNSAM). Professora de la Facultat de Periodisme i Comunicació Social (FPyCS), Universitat Nacional de la Plata (UNLP). Argentina. Investiga sobre alimentació, salut, comunicació i polítiques públiques. Algunes de les seves publicacions es detallen a continuació:
Demonte, F. (2016) Un análisis de las políticas sociales alimentarias en la Argentina reciente (2001-2008). Revista Población & Sociedad Vol. 23 (1): 5-43. http://www.poblacionysociedad.org.ar/include/ABS/abs_v23_Demonte.php.
Demonte, F. (2015) Alimentación, Salud y Comunicación: hacia una agenda de investigación convergente en Argentina. Revista de Comunicación y Salud, Vol. 5: 80-95. http://www.revistadecomunicacionysalud.org/index.php/rcys
Demonte, F. (2013) La alimentación como problema en el espacio mediático: análisis de editoriales de la prensa gráfica argentina, 2002-2008. Revista Signo y Pensamiento XXXII (62): 82-97. http://revistas.javeriana.edu.co/index.php/signoypensamiento/issue/view/419/showToc
Demonte, F. (2011) La construcción de la malnutrición infantil en la prensa escrita argentina durante la crisis de 2001. Revista Salud Colectiva 7 (1): 53-71. http://www.unla.edu.ar/public/saludColectivaNuevo/index.php
Correu electrònic: flaviademonte(ELIMINAR)@yahoo.com.ar
Doctora en Sociologia per la Universitat de Barcelona (2002) i llicenciada en Geografia i Història, especialitat en antropologia cultural (UB, 1989). Becària post-doctoral Fulbright a les Univ. de Boston i Harvard (2003). Guanyadora del XII Premi Batec per a la Recerca i Innovació Educativa, amb l'obra Immigrants a les escoles (2009). Professora a la URV des de 2009. Editora del Special Issue Journal of Social Service Research (2016) sobre envelliment i crisi econòmica. Coordinadora del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global. Ha participat en el projecte COST Action IS1102 Social services, welfare state and places (2011-2016). Investigadora al projecte COST Action IS1402 Ageism, a multi-national interdisciplinary perspective. És membre de la Càtedra d'Habitatge i de la Càtedra UNESCO del Diàleg Intercultural Mediterrani, de la URV.
Correu elèctronic: blanca.deusdad(ELIMINAR)@urv.cat
És llicenciat en antropologia i sociologia a la universitat de Buea (Camerun) el 2003, té tres màsters en antropologia medica (Universitat de Yaounde I, Camerun - 2008), salut pública (Vilnius University, Lituània - 2010), antropologia medical i salut internacional (Universitat Rovira i Virgili, Espanya - 2013); doctor en antropologia per la Universitat Rovira i Virgili (2016). Actualment és Post Doctoral Fellow al Food Action Research Centre (FoodARC), Mount Saint Vincent University, Halifax (Canadà). Les seves línies d'investigació es centren en la seguretat alimentària de les poblacions desfavorides en el món desenvolupat; alimentació i salut; anàlisi de sistemes d'assistència sanitària; needs assessment; desenvolupament internacional, cooperació i la salut de poblacions locals.
Correu electrònic: manfredpeace@gmail.com
Doctora en Antropologia Social i Cultural (URV), Màster en Gerontologia Social (UAM) Postgraduada en Violència Familiar (URL). Directora del Màster en Cooperació Internacional i Desenvolupament (URL). Estades a l'Equador, Mèxic, Xile i Alemanya. Línies d'investigació en gerontologia, gènere, alimentació i canvis en models de gestió. Docent investigadora en diverses universitats nacionals i internacionals. Últimes publicacions:
García-Oliva, Montserrat (2017). La discriminació de les tres gràcies. Els processos d'estigmatització i discriminació en les trajectòries vitals de les persones amb excés de pes. Revista de Recerca i Desenvolupament. Ambato: Universitat Tècnica d'Ambato. Nombre 8. Pàg. 14-20. Recuperable a: https://issuu.com/uta-dide/docs/volumen_8
Mora, P. García-Oliva, M. i Morquillas, J. (2016) Hacia un model de gestió de les organitzacions no lucratives orientat a la excelencia.Revista Cerca. Nombre 17: 180-190.
Correu electrònic: ratgo_@hotmail.com
Llicenciada en Nutrició. Doctora en Alimentació, Nutrició i Salut. Professor Adjunt Universitat de l'Estat de Rio de Janeiro (RJ, Brasil). La línia d'investigació s'ha desenvolupat en l'entorn de l'estudi sociocultural de l'alimentació i salut havent col·laborat amb diversos projectes. Dins de les seves publicacions més relevants es poden citar:
CAMPOS, F. M.; PRADO, S.D.; FERREIRA, F. R.; KRAEMER, F. B. ( 2016) Food service in the scientific field of Food and Nutrition: Reflections about scientific conceptions and research. Revista de Nutrição , v.29, p.425 - 433, 2016.
KRAEMER, F. B.; Gracia-Arnaiz, M.; PRADO, S.D.; CARVALHO, M. C. V. S. (2015) A comida para o alívio do sofrimento social: restaurantes populares no Brasil e comedores sociales na Espanha In: Série Sabor Metrópole - Volume 4 - Alimentação e consumo de tecnologias. 1 ed. Curitiba: CRV, v.4, p. 385-408.
Correu electrònic: fabianabkraemer@gmail.com
Dietista-nutricionista i Antropòloga Social i Cultural. Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional. Treballa amb el Grup de Recerca en Antropologia Mèdica del DAFITS a la Universitat Rovira i Virgili (URV) des de 2009 en l'àrea de l'Antropologia de l'Alimentació. Les seves línies d'investigació uneixen alimentació, salut, medi ambient i els seus contextos. La seva última publicació és un capítol de llibre, "Activisme alimentari en les xarxes socials: de la seguretat a la sobirania alimentària en temps de" crisi "". Actualment està realitzant el doctorat sobre la producció i consum ecològic a Mallorca.
Correu electrònic: tzairam@gmail.com.
Doctor en Història (Antropologia Cultural) per la UB (1982). Va ser director del Departament de 2001 a 2004. A la URV, ha estat també coordinador del Màster oficial en Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006-2010) i del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global (2012-2016). Membre del comitè directiu del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat des del seu inici (curs 2008/09). Coordinador de l'associació Grup IGIA, que versa sobre la reflexió i la participació interdisciplinària entorn les drogodependències, de 2002 a 2012. En l'àmbit de la recerca, ha estat un pioner a Espanya en l'ús de la metodologia biogràfica, així com en l'estudi dels grups juvenils i dels usos de drogues. A més de les investigacions i estudis sobre salut i drogues (moltes d'elles de tipus aplicat), ha treballat sobre cultures juvenils i diferents aspectes de la marginació social. Col·laborador d'institucions privades i públiques, sobretot per a qüestions de drogues i marginació. Ha estat consultor de la Unió Europea per a Llatinoamèrica en diversos programes (Formació de Professionals "Cono Sur", 1994-96; Ciutats i Drogues URB-AL, 1997-2000; entre altres). Línies de recerca: Antropologia mèdica; antropologia urbana; antropologia de la joventut; cultures juvenils; usos de drogues i processos de marginació social.
Correu electrònic: oriol.romani@urv.cat
Correu electrònic: susana.carro@deusto.es; susana.carro-ripalda@durham.ac.uk