Blanca Deusdad(ELIMINAR) (IP)

Doctora en Sociologia (UB, 2002). Llicenciada en Geografia i Història, especialitat en antropologia cultural (UB, 1989). Becària post-doctoral Fulbright a les Univ. de Boston (2004-05) i la Universitat de Harvard (2006;2008). Professora a la URV des de 2009. Ha estat la coordinadora del projecte europeu H2020 SoCaTel: A multi-stakeholders co-creation platform for better access to long-term care services (GA ID: 769975) i de dos projectes twinnings per l'adopció de la plataforma SoCaTel a Itàlia (Veneto, 2020) i a la República Txeca (Ústí nad Labem, 2022) a través dels projectes europeus DigitalHealthEurope i In-4-Twinning (In-4-AHA) respectivament. Coordinadora del Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global, de 2016-2018. Editora del Special Issue del Journal of Social Service Research (2016) sobre envelliment i crisi econòmica. Ha participat en el projecte COST Action IS1102 Social services, welfare state and places (2011-2016) i COST Action IS1402 Ageism, a multi-national interdisciplinary perspective. Es col·laboradora del the Finnish Centre of Excellence AgeCare, de la University of Jyväskylä (Finlàndia) en el grup de treball sobre digitalització de la cura i és membre associat de la Universitat de Boston al The Institute for the Advancement of the Social Sciences. També és membre de la Càtedra d'Habitatge i de la Càtedra UNESCO del Diàleg Intercultural a la Mediterrània, de la URV.
Línies de recerca: Envelliment, ètica i ús de les noves tecnologies i la IA aplicades a l'envelliment i a la digitalització dels serveis socials i de cura; Cura, atenció integral, comunitària i processos participatius de cocreació; Soledat i edatisme; Envelliment a la llar i nous models d'habitatge per a persones grans; Educació intercultural i per a la ciutadania.
Xarxes socials
- Web personal: https://blancadeusdad.eu/
- www.socatel.eu
- https://www.researchgate.net/profile/Blanca-Deusdad
- https://independent.academia.edu/blancadeusdadayala
- https://orcid.org/0000-0002-7005-0551
Fernando Vidal(ELIMINAR) (IP)

Professor de recerca ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) en el DAFITS-URV. És titulat en psicologia i història i filosofia de la ciència per Harvard, Ginebra, París i la École des Hautes Études en Sciences Sociales. Ha estat Guggenheim Fellow i investigador i professor visitant en diverses institucions europees, asiàtiques i sud- i nord-americanes. En 2017 va ser electe a l'Acadèmia Europea; en 2021, va rebre el Premi Carlson per la seva contribució a la història de les ciències humanes, camp en el qual ha investigat sobre múltiples temes que abasten des de la modernitat primerenca fins al present. Els seus interessos principals inclouen la història i l'antropologia de la biopolítica i de l'univers "psi"; les neurocultures contemporànies; la fenomenologia dels trastorns de la consciència i les malalties neurodegeneratives; el complex persona-cos-subjectivació en la tradició occidental i en perspectiva intercultural; la bioètica.
Xarxes socials
Ho Seok Ahn(ELIMINAR)

És professor titular en el Departament d'Enginyeria Elèctrica, Informàtica i de Programari de la Universitat d'Auckland (Nova Zelanda) des de 2015. Es va llicenciar en Enginyeria de la Informació i la Comunicació per la Universitat de Sungkyunkwan (República de Corea) i es va doctorar en Enginyeria Elèctrica i Informàtica per la Universitat Nacional de Seül (República de Corea) en 2005 i 2010, respectivament. Va ser investigador en Samsung Programari Membership, Samsung Electronics Co. (República de Corea) de 2001 a 2008. Va ser investigador visitant en l'Institut de Recerca de Intelligent Systems Research Institute at Advanced Industrial Science and Technology (Japó) en 2006, finançat per JSPS i NRF. Va ser investigador principal en el Korea Institute of Industrial Technology (República de Corea) de 2010 a 2012. Va ser professor en la Universitat de Ciència i Tecnologia (República de Corea) de 2011 a 2012. Va ser investigador científic en els Intelligent Robotics and Communication Laboratories, Department of Ambient Intelligence, Advanced Telecommunications Research Institute International (Japó) de 2012 a 2013. Va ser investigador postdoctoral en la Universitat d'Auckland (Nova Zelanda) de 2013 a 2015. Els seus interessos de recerca inclouen robots socials, robots culturals, interacció humà-robot, computació afectiva, sistemes emocionals artificials, robots sanitaris, sistemes interactius intel·ligents, robots facials, robots androides, robots humanoides, robots de servei intel·ligents i sistemes robòtics modulars. Ha publicat 2 llibres, més de 100 articles de recerca, 3 capítols de llibres, 18 patents i més de 100 informes tècnics. Ha obtingut 19 premis al millor article, 1 premi a la millor recerca i 29 premis en concursos de robòtica, com les competicions de robots intel·ligents i els campionats de futbol de robots de la FIRA.
Xarxes socials
- https://scholar.google.com/citations?user=TQRy_ocAAAAJ&hl=en
- https://www.linkedin.com/in/ho-seok-ahn-96355448/?originalSubdomain=nz
- ORCID: 0000-0001-7418-6280
- https://www.researchgate.net/scientific-contributions/Ho-Seok-Ahn-2191067113
Artemio Baigorri Agoiz (ELIMINAR)

Ciències de la Informació-Periodisme (UAB) i Ciències Polítiques i Sociologia-Sociologia-Psicologia Social (UPSAM), Dr en Sociologia (UNED), la seva tesi Hacia la urbe global va ser Premi Nacional de la Reial Acadèmia de Doctors (1999). Va treballar com a periodista (1973-1980), com a consultor independent i en empreses pròpies (1980-1995) fins al seu ingrés en la Universitat d'Extremadura (1995), sobre planejament urbanístic, desenvolupament regional/local, mercat de treball, problemes ambientals, etc. Professor titular (2001) i visitant i conferenciant en universitats espanyoles i de Portugal, França, els Estats Units, Mèxic i Colòmbia. Ha dirigit 7 tesis doctorals en la Universitat d'Extremadura, Complutense de Madrid i Pontifícia de Salamanca a Madrid, publicat nombrosos articles i publicat com a autor o coautor més de mig centenar de llibres des de 1977. Fundador i IP (1996-2020) del grup de recerca ARS. En relació amb la temàtica del projecte ha participat en projectes de recerca i publicacions sobre impactes socials de l'envelliment, envelliment actiu, universitats de majors, entre altres.
Xarxes socials
Rafael Böcker Zavaro(ELIMINAR)

Professor de Sociologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Doctor en Economia i Empresa per la URV. Llicenciat en Sociologia per la Universitat de Buenos Aires i Postgrau en Política i Economia per l'Institut d'Alts Estudis Socials de la Universitat Nacional de General Sant Martí (Argentina). Ha realitzat estades com a investigador convidat en el Lateinamerika Institut de la Freie Universität Berlin (Alemanya), en la Universitat Nacional de Mar del Plata (Argentina) i en el Centre d'Estudis Iber-Americans de la Universitat Carolina de Praga (Txèquia). També ha participat en projectes conjunts amb grups de recerca d'Argentina, Xile, Mèxic i Costa Rica. Les seves principals línies de recerca són: sociologia econòmica, sociologia històrica i polítiques de desenvolupament. És autor i coautor de diversos llibres i articles de revistes científiques.
Xarxes socials
- ORCID: 0000-0002-9638-0276
- https://www.researchgate.net/scientific-contributions/Rafael-Boecker-Zavaro-49466343
- https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=1993277
Elizabeth Broadbent(ELIMINAR)

Inicialment es va formar com a enginyera elèctrica i electrònica en la Universitat de Canterbury per a dedicar-se a la robòtica. Després va treballar en Transpower, Électricité de Tahiti i Robotechnology. Més tard es va interessar pels aspectes psicològics dels robots i la psiconeuroinmunologia, i va obtenir un màster i un doctorat en psicologia de la salut. En 2010 va ser professora visitant en la Facultat de Psicologia de la Universitat d'Harvard i en el Programa de Ciència, Tecnologia i Societat de l'Institut Tecnològic de Massachusetts a Boston (EEUU). En 2017, va tornar a Boston amb una beca Fulbright per a estudiar els robots de companyia. Elizabeth és coneguda pel desenvolupament del Qüestionari Breu de Percepció de Malaltia, avaluacions de dibuix i intervencions de percepció de malaltia. En l'àmbit tecnològic, està especialment interessada en les connexions emocionals que establim amb els robots i en com podem desenvolupar la intel·ligència emocional i l'empatia en els robots per a ajudar als pacients. Aquesta recerca s'estén als humans virtuals, una forma avançada d'agent informàtic amb intel·ligència artificial. Li interessa saber com pot utilitzar-se la tecnologia per a empoderar als pacients. El seu treball ha rebut subvencions de nombrosos organismes, com el Health Research Council, Marsden Fund, Auckland Medical Research Foundation, Heart Foundation, Oakley Mental Health Research Foundation, Maurice and Phyllis Paykel Trust, Foundation of Research Science and Technology, i MBIE.
Les seves recerques han estat publicades en el New York Times, Scientific American Mind, The Guardian, la revista Time, el Servei Mundial de la BBC i altres mitjans de comunicació.
Xarxes socials
- ORCID: 0000-0003-3626-9100
- https://scholar.google.co.nz/citations?user=8Vybc4IAAAAJ&hl=en
- https://cares.blogs.auckland.ac.nz/
Manuela Caballero Guisado(ELIMINAR)

És Doctora en Sociologia i professora titular de Sociologia de la Universitat d'Extremadura (UEx) en la qual imparteix docència en la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. És coordinadora del grup de recerca Anàlisi de la Realitat Social (ARS_sociològica) pertanyent al Sistema de Ciència i Tecnologia de la Junta d'Extremadura. Ha publicat en revistes nacionals i internacionals de prestigi i realitzat estades de recerca en importants universitats i instituts europeus i llatinoamericans. Les seves principals línies de recerca se centren en les qüestions socio-ambientals (interacció medi ambient-societat) i els efectes dels processos d'envelliment en les societats avançades.
Xarxes socials
- ORCID: 0000-0001-6750-9918
- ARS en la red X https://X.com/ARSsociologica
Andreu Català Mallofré(ELIMINAR)

Catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, Andreu és director del Centre de Recerca per a l'Atenció a la Dependència i la Vida Autònoma. Els seus interessos de recerca inclouen Tecnologies Assistencials, Intel·ligència Artificial, Robòtica Social, Wearable i Sensors Intel·ligents. Coordinador de projectes de recerca internacionals i nacionals, entre els quals la European Thematic Network in Falls Prevention Intervention and Security (E-NOFALLS 2013-16). És també promotor de la Spin-off SENSE4CARE.
Xarxes socials
- ORCID: 0000-0001-8775-1955
- https://www.linkedin.com/in/andreu-catala-mallofre-ba70a31b/?originalSubdomain=es
- https://scholar.google.com/citations?user=4RboygwAAAAJ&hl=ca
Miguel Centella Moyano(ELIMINAR)

Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia (Universitat Complutense de Madrid, UCM) i Llicenciat en Dret. Màster en Dret Constitucional i Ciència Política (Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals). Doctor en Ciències Polítiques i Sociologia (UCM). Actualment és Professor Contractat Doctor i investigador en el Departament de Direcció d'Empreses i Sociologia de la Universitat d'Extremadura (UEx) on forma part del grup de recerca Anàlisi de la Realitat Social (ARS). Ha realitzat estades com a investigador convidat en la Université de Sciences Humaines (Estrasburg), en el Centre d'Études Sociologiques de la Sorbonne (CESS) (Paris), així com en la Comissió Europea (Brussel·les), en la Direcció General d'Estudis del Parlament Europeu (Luxemburg) o en l'Institut d'Estudis Socials Avançats (IESA-CSIC) (Còrdova). Les seves línies de recerca se centren en les polítiques de benestar i sociolaborals, especialment en polítiques actives d'ocupació, jubilació activa i en ajuda a la dependència.
Xarxes socials
- ORCID: 0000-0002-3622-372X
- https://www.linkedin.com/in/miguel-centella-moyano-0b9bb5120/?originalSubdomain=es
- https://www.researchgate.net/profile/Miguel-Centella-Moyano
Marija Djurdjevic(ELIMINAR)

És doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i treballa en la intersecció de la recerca i la gestió de R+D+I. La seva experiència se centra en la recerca-acció i la recerca qualitativa en l'àmbit de les Ciències Socials i Humanes. Recentment ha orientat el seu treball cap a la innovació tecno-social i la gestió del canvi, amb un enfocament específic en la transformació dels serveis socials i sanitaris dirigits a persones grans i col·lectius vulnerables. En l'àmbit de la gestió de R+D+I, ha treballat com a gestora de projectes internacionals tant en la fase pre- com post-concessió (FP7, H2020, HE) en diverses universitats catalanes. Durant el projecte SoCaTel: Una plataforma de cocreació multisectorial per a un millor accés als serveis d'atenció a llarg termini (IA, H2020) es va dedicar a la gestió de canvi durant l'adopció del mètode i la plataforma digital SoCaTel per el codisseny de serveis centrats en la persona amb discapacitat, els seus cuidadors i els professionals.
Xarxes socials
- ORCID: 0000-0001-9575-8591
- https://www.researchgate.net/profile/Marija-Djurdjevic
- https://urv.academia.edu/MarijaDjurdjevic
Lidia G. Domínguez-Párraga(ELIMINAR)

Graduada en Sociologia per la Universitat de Salamanca (2012), té el màster en Problemes Socials per la Universitat Nacional d'Educació a Distància (2014) i és doctora en Ciències Socials per la Universitat de Salamanca (2019). Actualment és Professora Ajudant i investigadora en la Universitat d'Extremadura (UEx). Pertany al grup de recerca Anàlisi de la Realitat Social (ARS) de la UEx, ha publicat diversos articles en revistes nacionals i internacionals amb índexs d'impacte rellevants, així com capítols de llibre en editorials de reconegut prestigi. Les línies de recerca se centren en l'envelliment actiu (sempre des d'una perspectiva de gènere) principalment en aquells aspectes que tenen a veure amb: l'anàlisi dels elements que afecten l'envelliment actiu; la interacció entre persones majors-entorn; l'estudi de les conseqüències de l'envelliment actiu; els avanços tecnològics (robòtica) i el seu efecte en la vida de les persones majors. Actualment participa en els projectes nacionals "Disseny d'un robot social sota restriccions funcionals (SHADOW)" i "Interacció humà-robot amb adults majors que pateixen demència: Diferències socioculturals i de gènere i implicacions ètiques i professionals en l'ús de robots de companyia (MyRobot)".
Xarxes socials
- Orcid 0000-0001-8054-8196
- Scopus ID: 57210176913
- https://www.researchgate.net/profile/Lidia-Dominguez-2/stats/report/weekly/2024-12-01
- https://scholar.google.es/citations?user=Il0k9YUAAAAJ&hl=ca
Barbara Fersch(ELIMINAR)

És sociòloga, aplica principalment mètodes qualitatius i treballa conceptualment. En els últims anys, la seva recerca s'ha centrat en la intersecció entre les organitzacions i els professionals de primera línia d'una banda, i els seus usuaris (ciutadans, clients, pacients, etc.) per un altre, principalment en la prestació de serveis sanitaris i socials. Li interessen els aspectes relacionats amb la confiança i l'assistència, en particular en el context de la incertesa, el risc i les crisis. Recentment s'ha centrat en la digitalització i la introducció de la tecnologia digital en la intersecció descrita. També està interessada en l'impacte dels contextos locals específics de la prestació de serveis, ja que les condicions per a la prestació d'aquesta mena de serveis difereixen profundament i tenint en compte que les zones rurals s'enfronten a uns certs reptes específics en aquest sentit. En l'actualitat és IP del projecte de cooperació Erasmus+ Rural eHealth Facilitators - REACT (2022 - 2025), l'objectiu del qual és desenvolupar un concepte per a reforçar la inclusió dels serveis sanitaris i socials digitals en les zones rurals.
Xarxes socials
- ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4835-9891
- https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=55533869100
Annette Leibing(ELIMINAR)

És antropòloga mèdica amb especial interès per la psiquiatria, l'envelliment (especialment Alzheimer i Parkinson), els medicaments i més recentment, els cultius de cèl·lules mare. Entre 1995 i 2000 va ser professora de l'Institut de Psiquiatria de la Universitat Federal de Rio de Janeiro, on va fundar el Center for aging and dementia (CDA). Després d'una beca postdoctoral en la Universitat McGill en el departament d'Estudis Socials de la Medicina, actualment és professora d'antropologia mèdica en la Facultat d'Infermeria de la Universitat de Montreal i investigadora dels grups de recerca CREGÉS (Qc), MéOS (Qc) i investigadora associada en PACTE (França), PEPAS (Brasil) i NEPSC (UCSAL' - Brasil). Els seus llibres més recents es titulen Thinking about Dementia - Culture, Loss, and the Anthropology of Senility (2006), The Shadow Side of Fieldwork - Exploring the Blurred Borders between Ethnography and Life (2007), i un volum sobre "tecnologies de l'esperança".
Xarxes socials
Bruce MacDonald

Bruce va obtenir la llicenciatura (1a classe) i el doctorat en el Departament d'Enginyeria Elèctrica de la Universitat de Canterbury. Després de treballar tres anys en NZ Electricity i un any en el DSIR de Wellington, es va traslladar al Canadà i va passar deu anys en el Departament d'Informàtica de la Universitat de Calgary. De retorn a Nova Zelanda en 1995, es va incorporar al Departament d'Enginyeria Elèctrica i Informàtica de la Universitat d'Auckland. El departament estava iniciant llavors un nou desenvolupament en enginyeria de sistemes informàtics i ell va participar en la seva posada en marxa. També va posar en marxa el Laboratori de Robòtica, que va evolucionar fins a convertir-se en el centre CARES. El seu objectiu a llarg termini és dissenyar assistents robòtics intel·ligents que millorin la qualitat de vida de les persones, amb interessos de recerca primaris en la interacció humà-robot i els sistemes de programació de robots, i aplicacions en àrees com la sanitat i l'agricultura. És director del grup de robòtica del departament i cap de l'equip multidisciplinari de robòtica CARES de la Universitat d'Auckland. És vicepresident de l'associació neozelandesa de robòtica, automatització i detecció NZRAS. En el marc del repte científic nacional de New Zeland Science forTechnological Innovation (SfTI), és un dels directors adjunts, líder temàtic de Sensors, Robòtica i Automatització i responsable de les activitats de desenvolupament de capacitats. És copresident del comitè tècnic del IEEE sobre enginyeria de programari per a robòtica. Un dels seus programes de recerca és el desenvolupament de robots que ajudin a cuidar a les persones majors, un projecte multidisciplinari emprès conjuntament amb investigadors i empreses coreanes. Aquest projecte s'ha convertit en una sèrie de projectes de robòtica social, dirigits en l'actualitat pel Dr. Ho Seok Ahn i la professora Liz Broadbent, tots dos subdirectors de CARES. Un altre projecte de recerca actual és el de robòtica polivalent per a horts, un projecte conjunt amb investigadors i empreses de Nova Zelanda.
Xarxes socials
- Research team: https://cares.blogs.auckland.ac.nz/
- https://www.researchgate.net/profile/Bruce-Macdonald-3
- https://scholar.google.com/citations?user=sWz5--8AAAAJ
Tania Molero-Aranda(ELIMINAR)

Graduada en Educació Infantil i Màster interuniversitari en Tecnologia Educativa en la Universitat Rovira i Virgili (URV). Doctora en el programa de Tecnologia Educativa de la URV. Professora lectora del Departament de Pedagogia i membre del grup de Recerca Applied Research Group in Education and Technology (ARGET) de la mateixa universitat. Les seves principals línies de recerca són la Competència Digital Docent, Formació del Professorat i Inclusió i Accessibilitat Digital. La seva experiència en el Servei de Recursos Educatius de la Universitat Rovira i Virgili li ha brindat destreses en l'ús de tecnologies diverses, a més de disseny i implementació de formacions presencials i virtuals a docents universitaris, principalment. Ha participat en diversos projectes nacionals i internacionals relacionats amb l'avaluació i certificació de la competència digital docent des d'una perspectiva inclusiva. Lidera un projecte d'innovació per a millorar la formació dels futurs docents relacionat amb l'ús inclusiu de les tecnologies digitals en entorns escolars d'alta complexitat.
Xarxes socials
- ORCID: 0000-0002-1470-4549
- @tania_molero (X)
- Tania Molero-Aranda (linkedIn)
Giulia Perugia(ELIMINAR)

És professora adjunta en el Human Technology Interaction Group of Eindhoven University of Technology (TU/e, Països Baixos). És llicenciada en Literatura i Lingüística per la Universitat de Roma Tre (Itàlia), màster en Ciències Cognitives per la Universitat de Siena (Itàlia) i doctora amb doble titulació en Tecnologies Assistencials per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, Espanya). De 2018 a 2021, va ser investigadora post doctoral en Uppsala Social Robotics Lab (Suècia). Com a científica social, la seva recerca es troba en la intersecció de Robòtica Social, Psicologia Social i HRI Ètica i Inclusiva. En concret, està interessada a trobar noves maneres de mesurar les percepcions i els estats de les persones durant la interacció amb robots, descobrir com evolucionen aquests estats i percepcions al llarg del temps, i comprendre si el disseny, la percepció i la interacció amb robots socials podrien reproduir biaixos i estereotips existents en la societat en general, i de quina manera.
Xarxes socials
- https://www.researchgate.net/profile/Giulia-Perugia
- https://www.linkedin.com/in/giulia-perugia-phd-9b691884/
- https://scholar.google.com/citations?user=JWi1wlgAAAAJ&hl=en&oi=ao
Anna Ramon-Aribau(ELIMINAR)

És professora del Departament de Ciències Socials i Salut Comunitària de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i membre del grup de recerca M3O. És doctora en Sociologia per la Universitat de Barcelona, amb experiència en mètodes de recerca qualitatius i quantitatius i anàlisi de dades. Ha realitzat estades de recerca en la Universitat d'Arizona i la Universitat d'Harvard. El seu treball se centra en els determinants socials de la salut, contribuint a projectes finançats amb fons europeus com ALICERAP sobre polítiques d'addiccions. També té un Màster en Docència Universitària, amb recerca en avaluació de competències de treball en equip, i participa en projectes d'innovació docent. Els seus interessos de recerca inclouen el disseny de recerca, la salut pública i la qualitat de vida.
Xarxes socials
- ORCID: 0000-0003-3303-9932
- https://www.scopus.com/authid/detail.uri?origin=AuthorProfile&authorId=57210732618
- https://www.linkedin.com/in/ramonaribau/
- https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=2614786
- https://www.researchgate.net/profile/Anna-Ramon-2
Pablo Ruiz Osuna(ELIMINAR)

És llicenciat en Dret (2016), amb Màster en Dret de l'Empresa i de la Contractació (2018-2019) i Màster en l'Advocacia (2017-2019). Doctor en Dret cum laude. Actualment forma part de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat beneficiari d'una beca del Programa Martí i Franquès d'ajudes a la recerca (2019PMF-PIPF-11) per a dur a terme la seva tesi doctoral, la qual tracta sobre els robots intel·ligents com a nous ciutadans de la ciutat del futur. La seva recerca realitza una aproximació inicial a la necessitat d'elaborar una regulació integral de la robòtica que garanteixi un marc ètic d'actuació de la intel·ligència artificial en la nostra societat, així com un règim de responsabilitat pels danys que puguin ocasionar els robots.
Xarxes socials
- ORCID: https://orcid.org/0000-0001-5510-8981
- https://www.linkedin.com/in/pablo-ruiz-osuna-6808401a3/
- https://www.researchgate.net/profile/Pablo-Ruiz-Osuna
<!--up→