Fitxa Tècnica |
Nom del Projecte: El dret a l'alimentació entre la gent gran: Anàlisi dels entorns alimentaris i creació d'indicadors per una alimentació més inclusiva, saludable i sostenible en un context post-Covid-19 Convocatòria: Conveni de Col·laboració URV-Diputació de Tarragona Entitat finançadora: Diputació de Tarragona Investigador Principal: Dr. Agustí Andreu Tomàs (URV) Període: 1/05/2022 - 31/12/2022 Projectes vinculats: Comer Importa. |
El dret a l'alimentació entre la gent gran: Anàlisi dels entorns alimentaris i creació d'indicadors per una alimentació més inclusiva, saludable i sostenible en un context post-Covid-19
Aquest projecte de recerca proposa elaborar uns indicadors dels entorns alimentaris tarragonins i ebrencs que identifiquin els productes, espais i serveis de que disposa la gent gran tenint en compte el seu lloc de residència, nivell d'autonomia, gènere i classe social.
El canvi demogràfic a Catalunya exigeix mesures concretes per garantir la qualitat de vida de la gent gran. Diverses comarques del camp de Tarragona i l'Ebre (Ribera d'Ebre i Terra Alta) concentren la població més envellida i pobra del país. La crisi derivada per la pandèmia per la covid-19 ha desencadenat un notable aïllament físic, i dificultats d'accés a serveis bàsics, canvis en els hàbits de vida, solitud i diferents maneres d'autocura i prevenció. Així mateix, hem assistit a una emergència alimentària que afecta particularment persones grans que viuen soles donades les condicions del confinament/ desescalada imposades a elles i a les seves xarxes de suport durant mesos. Davant d’això, les nostres investigacions assenyalen que, una alimentació suficient, segura i inclusiva, és un factor clau per a frenar l'increment de la incertesa social i afectiva en contextos adversos.
Equip investigador:
Claudia Anleu
Ángel Belzunegui
Mireia Campanera
Marc González
Mabel Gracia
Mònica Chica
Maria Offenhenden
Montserrat Soronellas