Fitxa Tècnica |
Nom del Projecte: El modelo de cuidados de larga duración en transición: estrategias políticas, familiares y comunitarias para afrontar las consecuencias de la pandemia Covid-19. Referència: PID2020-114887RB-C31 Convocatòria: Programas Estatales de Generación de Conocimiento y fortalecimiento Científico y Tecnológico del Sistema de I+D+i y de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad. Investigadores Principals: Dra. Montserrat Soronellas i Dra. Yolanda Bodoque Període:01/09/2021 a 31/08/2024 Projectes associats: GenderCare, Homes Cuidadors i Cumade |
Aquest és un projecte coordinat format per tres universitats (Universitat Rovira i Virgili, Universitat da Coruña i Universitat de Granada) el qual busca analitzar les conseqüències de la pandèmia en l'actual model d'atenció a persones grans i dependents, visualitzant les seves limitacions i contradiccions però també oferint noves fórmules des de les quals configurar mecanismes que encoratgin la interdependència i la democratització de les cures.
L'objectiu principal és explorar els efectes de la pandèmia COVID-19 en el sistema de cura de llarga durada a Espanya
Cada universitat coordina un subprojecte per a explorar així els efectes de la crisi sanitària en tres àmbits:
- L'impacte en l'organització i la redistribució familiar de la cura i en la seva provisió per part dels diferents agents que intervenen a la llar (política pública, mercat i comunitat) (Subprojecte 1, Universitat Rovira i Virgili)
- Les experiències privades i mercantilitzades seguides per a la seva provisió tant a domicili com als espais institucionalitzats (principalment arrelades al servei domèstic ia la proliferació d'empreses de serveis socials) i les mobilitzacions que s'hi estan articulant (Subprojecte 2, Universidad de Granada)
- Les possibilitats que la comunitat sigui una agència des de la qual llençar noves alternatives de cures vinculades a les comunitats locals i des de la qual es puguin revertir les desigualtats de classe, immigració i diferenciació cultural i gènere (Subprojecte 3, Universidade da Coruña).