Per què a penes un 35% de dones utilitzen els serveis d'inserció laboral per a persones amb trastorn de salut mental a Catalunya, malgrat constituir el 60% de les persones que visiten els Centres de Salut Mental d'Adults? La recerca pretén aportar dades estadístiques que situïn afinadament aquests percentatges i en destriïn les variables així com dades qualitatives que permetin penetrar en els mecanismes que actuen en aquesta distribució desigual, per tal de respondre a aquesta pregunta sorgida de les entitats pràctiques que participen en el projecte, amb l'objectiu d'identificar les seves causes i realitzar propostes per a la seva millora.
Diverses recerques prèvies han reportat aquesta bretxa, però no s'han investigat en profunditat les seves causes. Aquest projecte tracta d'establir i explicar la causalitat d'aquest fenomen, privilegiant l'escolta i comprensió de les diferents perspectives sobre les cadenes causals d'aquest problema, sintetitzant-les i triangulant-les amb els diferents grups de persones interessades, per a arribar a mesures concretes d'intervenció.
Les dades empíriques sobre els serveis socials, i altres recursos i programes especialitzats per a persones amb problemàtica derivada de la salut mental -recollits per l'Observatori Laboral AMMFEINA- mostren que gairebé el 70% dels usuaris són homes, posant en evidència que les dones no es beneficien en la mateixa mesura d'aquests recursos.
A Catalunya existeixen tres tipus principals de serveis per a la inserció sociolaboral de les persones amb trastorns de salut mental (TSM) -Servei Prelaboral, Centre Especial de Treball / EMS i Servei d'inserció laboral a l'empresa ordinària-, que ofereixen suport i acompanyament a les persones que ho necessitin, afavorint la seva inclusió social i millorant la seva qualitat de vida.
L'impacte positiu dels citats serveis esta àmpliament recolzat per diversos estudis previs, proporcionat evidència sòlida de què la combinació d'un tractament clínic integral amb la participació en programes d'inserció laboral té un efecte positiu en la salut, la qualitat de vida i el benestar de les persones amb TSM.
El fet que les dones representin al voltant del 35% de les persones usuàries d'aquest tipus de serveis i recursos suposa una discriminació respecte a l'oportunitat d'aconseguir una ocupació per a incorporar-se al món laboral.
La rellevància social d'aquest projecte radica en la seva capacitat per a identificar les causes d'aquesta desigualtat de gènere i proposar mesures concretes per a revertir la situació, facilitant i augmentant la presència de les dones com a usuàries i, en última instància, millorant les seves oportunitats d'ocupació i integració social.
MÉS DADES
- Convocatòria: Aquest projecte està impulsat per la Convocatòria Connecta 2023 de l'Observatori Social de la Fundació "la Caixa"
- Referència: CX23-00153