Universitat Rovira i Virgili

Col·lecció Antropologia Mèdica

La Col·lecció és el fruit de l'aliança entre Publicacions URV, el Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV i el MARC (Medical Anthropology Research Center). Les propostes d'originals es sotmeten a revisió per parells (peer reviewing) i s'accepten en català, gallec, castellà, portuguès, italià, francès i anglès.

Accedeix aquí gratuïtament a tots els títols de la col·lecció.

Últims títols publicats:

Imago civitatis. Hospitales y manicomios en Occidente. Aquest llibre, coordinat pe Josep M. Comelles, Antonio Conejo i josep Barceló, neix a partir de la celebració del V Simposi Internacional «Els Abrils de l'Hospital», el leitmotiv va ser «Història i Etnografia Hospitalàries». La trobada, que va tenir lloc a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona a l'Institut Pere Mata de Reus el 2016, va tenir per objecte posar en relació a estudiosos i investigadors de diferents àmbits i adscripcions per ajudar a visibilitzar les potencialitats de l'estudi històric dels hospitals fent porosos els límits entre la història, les ciències socials i els estudis culturals. Les institucions públiques d'assistència han tingut i continuen tenint, des de l'Edat Mitjana, un paper fonamental i actiu en la configuració de l'espai urbà, social, cultural, econòmic i polític, ja que són peces clau per a la reproducció de la mateixa idea de « comunitat »o de« ciutat ». Per aquest motiu, el seu estudi històric s'ha convertit en un observatori privilegiat, per la pròpia naturalesa d'aquests establiments, per capturar realitats impossibles d'entreveure des d'altres escenaris de la ciutat.

Pujar

Poder, estratificación social y salud. Aquest llibre és un dels textos fundacionals de l'antropologia mèdica internacional, escrit per Eduardo L. Menéndez. Va ser publicat inicialment en 1981 pel CIESAS (Mèxic DF) i portava dècades esgotat. La seva reedició, corregida i augmentada, forma part del compromís de la col·lecció d'Antropologia Mèdica de Publicacions URV de posar a disposició dels investigadors i estudiants els clàssics. El llibre correspon a una investigació realitzada a finals dels setanta a Yucatán i va suposar en el seu moment un tractament original dels problemes de malaltia, salut i atenció en un mitjà multicultural. Es tracta d'una aportació fonamental a l'estudi del pluralisme assistencial i una obra pionera en la introducció de les anàlisis basats en l'obra d'Antonio Gramsci i d'Ernesto De Martino a la realitat llatinoamericana.

Cuando la enfermedad se silencia (Quan la malaltia es silencia). Escrit per la Susana Ramírez Hita. Aquest llibre analitza, a través de la patologia de la sida a Bolívia, les lluites de distribució de poder entre organismes globals, empreses farmacèutiques i agroindustrials, així com els conflictes d'interessos entre corporacions. És a través de les veus dels seus protagonistes que s'observa com la ideologia i la política global s'introdueixen a l'Estat bolivià gairebé sense resistència. L'estudi s'aventura a establir una comparació entre la situació boliviana i la que ofereixen altres dos països: Xile, a través d'Arica, la ciutat amb l'índex més alt de sida del país, i Sud-àfrica, el país del món amb més casos de sida. Les tres zones comparades tenen en comú el fet de disposar de territoris amb plantacions transgèniques i un alt índex de contaminació a la terra i l'aigua a causa fonamentalment de l'extracció de minerals o hidrocarburs i la utilització d'agrotòxics en la producció agrícola.

Pujar