- BARRERA, MARCELO SILVIO
- BLANCO DE TENA-DÁVILA, ELENA
- CAMPAIOLI, GIULIA
- D’HERS DEL POZO, MANUEL
- GARCIA TORRENTS, ENRIC
- GONZÁLEZ ALZOLA, VALENTINA
- MIRALLES SIRÉ, EVA NEUS
- PERARNAU MOLES, JÚLIA
- PÉREZ HERNÁNDEZ, FRANCISCO
- REIS DOS SANTOS FERREIRA, RAMON
- SANTANGELO, ANA
- VERDÉS I OLIVA, MARC
-
BECARIS PREDOCTORALS ANTERIORS
Llicenciat en sociologia per la Universidad de Buenos Aires (UBA), magister en Sociologia per la École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) i Master en Antropologia Mèdica i Salut Global per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Va fer docència en Sociologia de la Facultat de Ciències Socials de la Universidad de Buenos Aires (Argentina) i en els ensenyaments d'infermeria i kinesiologia de la Universidad Nacional de la Matanza (Argentina). També va participar en diversos projectes de recerca en les mateixes institucions, en temàtiques com ara l'embaràs adolescent, la infermeria i les cures terapèutiques en el context de la pandèmia de COVID-19, entre altres. Actualment és investigador predoctoral del Programa Martí i Franqués en el Doctorat en Antropologia i Comunicació de la URV, en la línia d'Antropologia Mèdica.
Línies de recerca: processos de cerca de cura; migració i salut; esquistosomiasi/Chagas.
marcelosilvio.barrera(ELIMINAR)@uvr.cat
Graduada en Infermeria per la Universidad Autónoma de Madrid (Espanya, 2019); Màster Acadèmic en Salut Pública amb especialització en Societat, Violència i Salut per l'Escuela Nacional de Salud Pública de la Fundación Oswaldo Cruz (Brasil, 2022). Té experiència en l'àmbit acadèmic i investigador en context internacional (Espanya, Brasil i Índia); ha treballat en l'àmbit clínic com a infermera de família i en cooperació al desenvolupament, i és violoncel·lista. Actualment és becària predoctoral amb una beca FPU dins de la línia d'antropologia mèdica i salut global del programa de doctorat en Antropologia i Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. Investiga sobre salut mental transcultural, suïcidi i cures comunitàries.
elena.blanco(ELIMINAR)@urv.cat
Llicenciada en Ciències Psicològiques i màster en Psicologia Clínica per la Universitat de Pàdua, Itàlia. Des que va publicar el seu primer article sobre grups en línia pro-Ana, Giulia ha desenvolupat el seu interès investigador en la transformació digital de la societat i els enfocaments crítics de les ciències socials, participant en col·laboracions de recerca i formació transdisciplinària. Ha realitzat una investigació qualitativa sobre rebuig, mitjans digitals i seguretat dels usuaris col·laborant amb la Universitat de Pàdua, Universitat de Northumbria (Regne Unit); també va col·laborar amb la National & Kapodistrian University d'Atenes i la Cooperativa Nivalis (Milà, Itàlia) en enfocaments de gamificació a la telepsicoteràpia. Actualment és estudiant del doctorat en Antropologia i Comunicació de la URV, en la línia d'Antropologia Mèdica i salut global, on aplica els seus antecedents en salut mental per investigar la violència de gènere al Brasil.
giulia.campaioli(ELIMINAR)@urv.cat
Manuel D’Hers Del Pozo
Becari predoctoral del programa Martí Franqués (2022-2024) per a la realització de la seva tesi en el Doctorat en Antropologia i Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili. És graduat en Antropologia per la Universitat Central de Veneçuela (Caracas, 2016) i Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social de la URV (2020). Actualment concentra els seus esforços a aprofundir en el concepte de "migració immòbil" a partir de la seva recerca sobre els treballs de cures de persones grans que romanen als seus llocs d'origen, sota circumstàncies marcades per la (in)mobilitat, així com també condicionades pels temps de crisi complexa i multifactorial que es viu en territori veneçolà.
Línies de recerca: migracions transnacionals, (im)mobilitats, temps de crisi, cura.
manuelvicente.dhers(ELIMINAR)@urv.cat
Enric García Torrents
Investigador predoctoral beneficiari d'un contracte de Formació de Professorat Universitari del Ministeri d'Universitats (FPU 2019 fins a 2026). Graduat en Antropologia i Evolució Humana (URV / UOC, 2018), Màster en Comerç Internacional (ISEAD, 2012) i Màster en Antropologia Biològica, especialitat en diversitat humana i aplicacions biomèdiques (UB / UAB, 2020). Ha desenvolupat tasques d'assistent d'investigació i contractista extern en institucions com la Stanford Law School de la Universitat de Stanford i el Graduate Institute Geneva, treballant en l'anàlisi de xarxes socials i l'impacte de biaixos cognitius en la presa de decisions. Més recentment ha dut a terme recerca sobre l'etiologia de l'esquizofrènia en la FIDMAG Research Foundation de les Germanes Hospitalàries. Com a estudiant ha estat beneficiari d'una beca de mobilitat internacional MOU Pràctiques al James E. Rogers College of Law de la Universitat d'Arizona (2015), d'una beca de col·laboració de el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport (2017) i d'una beca de màster de la Fundació Universia (2019). Actualment desenvolupa la seva tesi sobre trastorns mentals severs, alternatives a la coerció i aproximacions socials a la salut mental en el Medical Anthropology Research Center.
Línies de recerca: bogeria, salut mental, diversitat biocultural, drets humans.
research(ELIMINAR)@enricgarcia.me
Valentina González AlzolaGraduada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Complutense de Madrid i màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, on va ser guanyadora del Premi Extraordinari de Final d'Estudis de Màster en la seva promoció. Ha participat en grups i projectes de recerca gràcies a diverses beques de col·laboració en els departaments d'Antropologia, Filosofia i Treball Social i de Geografia de la URV, fent tasques en treballs sobre cures familiars en el primer, i sobre turistificació i mobilitat urbana en el segon.
Les seves línies de recerca s'han centrat en diferents camps, tocant àmbits com l'antropologia de l'educació, l'antropologia política i més recentment el camp dels estudis urbans crítics, on ha realitzat incursions etnogràfiques entorn de la qüestió de la securitizació dels espais públics i el seu vincle amb els processos de transformació urbana. Actualment és investigadora predoctoral amb la beca Joan Oró FI2023-2024 en el programa doctoral en Antropologia i Comunicació de la URV, en el qual desenvolupa una recerca centrada en l'espai urbà i les activitats de cures a majors i dependents.
Línies de recerca: antropologia política, seguretat, cures, estudis urbans.
valentina.gonzalez(ELIMINAR)@urv.cat
Becària predoctoral FI-AGAUR del Doctorat Interuniversitari en Treball Social en la Universitat Rovira i Virgili. Graduada en Educació Infantil (UdL, 2020). Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa (URV, 2021). Especialista Universitari en Acompanyament al Dol (UdL, 2018). Enfocada en la recerca del problema social de les violències contra la infància i interessada a connectar els àmbits educatiu i social. Ha dissenyat i implementat intervencions educatives per a la millora de la convivència a les aules. També ha realitzat formacions per a famílies i professionals per a l'educació lliure de violències. Ha estat voluntària en entitats socials de suport a la infància víctima de violències. En el present participa en una iniciativa social de suport a víctimes d'Abús Sexual Infantil. Recentment ha participat en l'estudi #D-VioPrev sobre la utilització de la digitalització per a la protecció de la infància i adolescència amb discapacitat. Actualment col·labora en la recerca FEMMINOR sobre les necessitats i drets de les filles i fills del feminicidi.
Línies de recerca:benestar socioemocional, primera infància, maltractament infantil, educació infantil.
evaneus.miralles(ELIMINAR)@urv.cat
Investigadora predoctoral del programa Martí i Franquès (2023) per la realització del Doctorat en Antropologia i Comunicació, en la línia d'Antropologia Mèdica. Graduada en Antropologia Social i Cultural amb Menció en Aplicacions Antropològiques en Cultura, Medi Ambient i Societat per la Universitat Autònoma de Barcelona (2018), va cursar el Màster Interuniversitari en Antropologia Mèdica i Salut Global a la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Barcelona (2020). Ha treballat durant quatre anys com a tècnica d'investigació a la Fundació Wassu-UAB vinculant les migracions i l'atenció a la salut sexual i reproductiva i és membre del Grup de Recerca en Antropologia del Cos i la Sexualitat (GRACS) de l'Institut Català d'Antropologia. Actualment, s'interessa per l'estudi de la reproducció, la maternitat i la identitat des d'un punt de vista fenomenològic.
Línies d'investigació: antropologia del cos, fenomenologia, salut sexual i reproductiva, maternitat, identitat.
julia.perarnau(ELIMINAR)@urv.cat
Francisco Pérez Hernández
Antropòleg de la Universitat Alberto Hurtado de Xile i Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social per la Universitat Rovira i Virgili. Entre les seves línies de recerca trobem l'ecologia política i l'antropologia urbana. La primera va ser explorada en el seu treball de fi de grau, investigant sobre la situació de ruralitat en context d'escassetat hídrica a la regió de Los Lagos, a Xile. Mentre que en els últims anys s'ha enfocat més puntualment en la segona, amb el seu treball de fi de màster vinculat a la qüestió de mobilitats urbanes en el context de ciutat neoliberal i la recerca doctoral que realitza en l'actualitat. És becari Joan Oró FI2023-2024 en el programa doctoral en Antropologia i Comunicació, en el qual desenvolupa una recerca sobre les cures comunitàries, amb especial èmfasi en el potencial organitzatiu de les cures en contextos barrials. Ha participat en recerques a Xile, Espanya, Colòmbia i Mèxic.
ervinfranciscoeugenio.perez(ELIMINAR)@urv.cat
Ramon Reis dos Santos Ferreira
És llicenciat en Psicologia per la Universitat Federal de Rio de Janeiro (UFRJ, 2016), màster en Salut Pública per la Universitat Estatal de Rio de Janeiro (UERJ, 2021) i resident en Salut Mental per l'Institut de Psiquiatria de la UFRJ (IPUB/UFRJ, 2019). A més, també és especialista en psicopatologia (Facultat de Ciències Mèdiques de la Santa Casa de São Paulo/*FCMSCSP) i va ser professor suplent en el Departament de Salut Mental de la Facultat de Medicina de la Universitat Federal de Rio de Janeiro (UFRJ/Macaé), així com professor adjunt en l'Institut de Psicologia del Centre Universitari August Motta (UNISUAM), planificant i impartint cursos sobre psicopatologia, psicoanàlisi, medicina narrativa i altres temes. Els seus interessos de recerca se centren en com els fenòmens d'escala macro, - com ara cultura, llenguatge i estats psicològics- interactuen i influeixen en els fenòmens d'escala micro, com els estats cerebrals.
ramon.reisdossantos(ELIMINAR)@estudiants.urv.cat
Graduada en Antropologia Social i Cultural per la Universidad de Granada (2016). Màster en Antropologia Mèdica i Salut Global per la Universitat Rovira i Virgili (2020). Fa treballs de col·laboració etnogràfica i consultoria de forma independent. Actualment, és becària predoctoral FI-Agaur del Doctorat en Antropologia i Comunicació a la URV, amb una tesi doctoral sobre les experiències sexuals de les persones amb Síndrome del Captiveri, en el marc del projecte «Antropologia i Fenomenologia del Síndrome del Captiveri», del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV.
Línies de recerca: antropologia mèdica; Síndrome del Captiveri; sexualitat.
ana.santangelo(ELIMINAR)@urv.cat
Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (2000); Antropòleg Social i Cultural per la Universitat Rovira i Virgili (2022); Màster universitari en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social per la Universitat Rovira i Virgili (2023); actualment, és investigador predoctoral amb una beca FPU (2023-2029) al Doctorat en Antropologia i Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili; té estudis de Màster universitari en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament de la Universitat Pompeu Fabra. Com a arquitecte, té experiència en la redacció de projectes d'urbanisme i d'edificació, en particular, en l'àmbit del patrimoni cultural; també ha estat docent de projectes i teoria arquitectònica en diverses universitats catalanes. Com a investigador social i cultural, ha comissariat l'exposició del nou Museu del Blat de Cervera i s'ha encarregat de la seva dinamització; ha escrit diversos articles en revistes especialitzades al voltant del canvi rural i de la transformació dels espais rurals; ha estat guardonat amb el Premi del Concurs de Joves Sociòlegs 2021, atorgat per l'Institut d'Estudis Catalans, i la Beca d'Estudis Humanístics i Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila (2022-2023), atorgada pel Consell Comarcal de l'Urgell.
Línies de recerca: transformació rural, nova ruralitat, nous models residencials, organització social de les cures.
BECARIS PREDOCTORALS ANTERIORS
Julia Marine Chrètien
Línies de recerca: sociologia i antropologia feminista del treball, ètica de la cura, queer studies, epistemologies feministes.
Tesi: en curs.
Directores: Dra. Dolors Comas d'Argemir; Dra. Yolanda Bodoque Puerta
juliamarine.chretien(ELIMINAR)@urv.cat
Lucía Denegri Méndez
Línies de recerca: dimensions de la corporalitat, la identitat i la intersubjectivitat en el marc del projecte Antropologia i Fenomenologia de la Síndrome de Captivita.
Tesi: en curs.
Director: Dr. Fernando Vidal
lucia.denegri(ELIMINAR)@urv.cat
Julieta Maure
Línies de recerca: salut de les dones cuidadores, relació metge-pacient, símptoma de fatiga crònica, encefalomielitis miàlgica.
Tesi: en curs.
Directors: Dr. Fernando Vidal; Dr. Francisco Ortega.
julietamarcela.maure(ELIMINAR)@urv.cat
Marta Pi Martin
Línies de recerca: atenció a les cures de llarga durada, narratives de l'envelliment actiu, habitatge col·laboratiu, rols de cura, incidència de la COVID-19.
Tesi: Cuidar-se en comunitat: les llars col·laboratives per a persones grans a Espanya
Directores: Dra. Dolors Comas d’Argemir; Dr. Xavier Roigé Ventura.
marta.pi@urv.cat
Oscar Lamora Giral
Línies de recerca: salut mental, alimentació, art.
Tesi: Comiendo cosas de no comer. Tentativas antropológicas en torno a la Pica
Directora: Dra. Mabel Gracia
oscarlamora@gmail.com
Herena Coma Almenar
Línies de recerca: envelliment; organització de la cura familiar; població marroquina a Catalunya.
Tesi: Cuidados, envejecimiento y migración. La organización social de los cuidados de personas migrantes de origen marroquí en Catalunya
Directores: Dra. Montserrat Soronellas; Dra. Yolanda Bodoque
herena.coma@urv.cat
Thalita Kalix Garcia Santana
Línies de recerca: socioantropologia de l'alimentació, patrimoni, moviments socials, seguretat i sobirania alimentària, turisme
Tesi: Good, clean and fair food for al: Slow Food role in safeguarding food heritage in Brazil and Germany
Directora: Dra. Mabel Gracia
thalita.kalixgarcia@urv.cat
Karen Anne Esther Hall
Línies de recerca: discapacitat funcional; discapacitat; discriminació; aïllament i mitjans socials; autoetnografia
Tesi: Thriving in confinement with functional diversity: the role of technology and autoethnography
Directora: Dra. Blanca Deusdad Ayala
Marc González Puente
Línies de recerca: antropologia ambiental; antropologia agrària; transformacions agràries; desenvolupament rural, reproducció social; materialitat dels recursos naturals.
Tesi: Què farem amb aquesta terra? Una etnografia de la (des)agrarització
Directora: Dra. Montserrat Soronellas
marc.gonzalez@urv.cat
Elisa Alegre Agís
Línies de recerca: salut mental, bogeria, família, història de la psiquiatria, gènere
Directors: Dr. Josep Maria Comelles; Dr. Àngel Martínez
elisa.alegre@urv.cat
Carlos Alonso Chirinos Medina
Línies de recerca: Desigualtat social, gènere i curs de vida; cura i família; cultura biomèdica, narratives i experiències de la malaltia; processos culturals de la cuina, sostenibilitat i seguretat alimentària.
Directora: Dolors Comás d’Argemir
Josep Puigbo Testagorda
Línies de recerca: antropologia urbana i de l'espai construït, tecnologia, patrimoni.
Director: Dr. Joan Josep Pujadas
josep.puigbo@estudiants.urv.cat
Isabella Riccò
Línies de recerca: Medicina popular; pluralisme terapèutic; noves formes d'espiritualitat contemporània; teràpies alternatives.
Director: Dr. Josep Maria Comelles Esteban
isabella.ricco@urv.cat
Neus Jàvega Bernad
Línies de recerca: Antropologia de la mort; diàspores; islam; musulmans a Europa; minories musulmanes; identitats; antropologia de les religions; rituals.
Tesi: La mort en context migratori. La gestió pública i comunitària de la mort entre els marroquins del Camp de Tarragona.
Directors: Dr. Jordi Roca; Dr. Jordi Moreras
Laia Ventura Garcia
Línies de recerca: Antropologia del risc i la incertesa; el fàrmac com a objecte social; antropologia dels cossos; diagnòstic; salut global.
Tesi: Mal de Chagas: una etnografia corporeïtzada sobre el risc latent
Director: Dr. Àngel Martínez Hernáez.
laia.ventura@urv.cat
Maria Offenhenden
Línies de recerca: migracions, treball de la llar, reproducció estratíficada
Tesi: "Si hay que romperse una, se rompe" El trabajo del hogar y la reproducción social estratificada
Directores: Yolanda Bodoque; Montserrat Soronellas
maria.offenhenden@urv.cat
Egbe Manfred Egbe
Línies de recerca: migració, precarietat, crisis econòmica
Directores: Dr. Josep María Comelles; Dra. Mabel Gracia
Claudia María Anleu Hernández
Línies de recerca: migracions, latinoamericans, resiliència
Directores: Dra. Carmina Puig; Montserrat Soronellas
claudiamaria.anleu@urv.cat